banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Vulkánihamu-felhő vonul át a napokban Románia felett

Vasárnaptól keddig vonul át Románia fölött a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán kitörése nyomán felszálló hamufelhő – figyelmeztetett a bukaresti környezetvédelmi minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint az eddigi mérések azt mutatják, hogy nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Országos Meteorológiai Szolgálathoz (ANM) az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatától beérkezett információk szerint az elmúlt napokban Európa déli és nyugati részén a kén-dioxid koncentrációja a teljes légoszlopban (a talajtól 10.000 méteres magasságig) magas értékeket mutatott. A becsült terjedési útvonal szerint a hamufelhő vasárnap megközelíti Románia nyugati részét, majd hétfőn továbbterjed.

A www.calitateaer.ro oldalon a környezetvédelmi ügynökség levegőminőséget monitorozó mérőhálózata révén nyomon követhető többek között a levegő kén-dioxid-, szállópor- vagy NOx-koncentrációjának alakulása is. Az eddigi mérések alapján nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja – hangsúlyozta a környezetvédelmi szaktárca.

Silviu Gurlui, a Fizika Egyetem professzora a Digi24 műsorában elmondta: a hamufelhő nyugatról érkezik, elsőként Temesvár környékét éri el, majd hétfő estig végigvonul az egész országon. Azt javasolta, hogy különösen a nyugati térségekben viseljenek maszkot azok, akik kint tartózkodnak, mert többfajta szennyezésnek vannak kitéve.

Hangsúlyozta, a vulkánkitörés rendkívüli erőszakos jelenség: a vulkán fő kúpja eltört, újabb lávafolyam keletkezett a hegy túloldalán, ami sokkal gyorsabban mozog. Emellett pedig egy új repedés keletkezett, amelyből mérgező gázak és füst jön ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?