banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Josep Borrell: Ötszáz millió euróval támogatja az EU Ukrajna fegyvervásárlását

Az Európai Unió külügyi tanácsa az Európai Békekeretből nyújtandó 500 millió euró támogatásról állapodott meg Ukrajna számra, hogy Kijev fegyvereket vásárolhasson védelmének biztosításához – közölte az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, a tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását követően hétfőn.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján kijelentette: az EU prioritása Ukrajna további támogatása a „brutális orosz agresszióval” szemben. Tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők képességeit és ellenállóképességének javítását célzó támogatással Ukrajna hatékonyabban tudja majd megvédeni önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint azért, hogy „meg tudja védeni polgári lakosságát a nem szűnő orosz agresszióval szemben” – mondta.

Fotó: Agerpres/EPA

Az 500 millió euró összegű támogatással az Európai Békekeretből Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,1 milliárd euróra emelkedik – közölte.

A részleteket tekintve megjegyezte: a támogatásból 490 millió euró jut majd halálos erő célba juttatására tervezett, védelmi célú katonai felszerelésekre. További 10 millió euró pedig olyan felszerelések és készletek biztosításával kapcsolatos költségek fedezésére, mint az egyéni védőeszközök, az elsősegélycsomagok és az üzemanyag.

Elmondta továbbá, a külügyminiszterek tanácsa jóváhagyta katonai kiképző program elindítását, ami szavai szerint több ezer ukrán katona képességfejlesztését teszi majd lehetővé.

„Oroszország legutóbbi válogatás nélküli támadásai nem ingatják meg, csak megerősítik elhatározásunkat Ukrajna támogatása mellett” – fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva az uniós diplomácia vezetője közölte: az Európai Unió bizonyítékokat gyűjt Irán dróneladásairól Oroszországnak, és ha az állítások igazak, az EU kész reagálni a rendelkezésére álló eszközökkel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?