Jachtokon menekült több orosz a mozgósítás elől egészen Dél-Koreáig

Jachtokon menekült el az oroszországi katonai mozgósítás elől több férfi egészen Dél-Koreáig, de a legtöbbjüktől megtagadták a belépést – közölte szerdán egy szöuli parlamenti képviselő.

A hadköteles korú férfiak elvándorlása Oroszországból jelentősen megnövekedett azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök az ukrajnai háború miatt mozgósítást rendelt el szeptember 21-én. A legtöbben vasúton, közúton vagy légi úton próbáltak Európába vagy a szomszédos volt szovjet tagköztársaságokba menekülni a besorozás elkerülése érdekében.

Huszonhárom férfi azonban négy jachton a Csendes-óceánon Dél-Koreáig hajózott, de a dél-koreai hatóságok közülük csak kettőnek engedélyezték a belépést – mondta An Ho Jung a parti őrségre hivatkozva. A többieket azért nem, mert belépési céljuk nem volt egyértelmű, vagy nem voltak megfelelő úti okmányaik – tette hozzá.Sok tartalékos nem akar hada vonulni, ezért inkább elmenekül Oroszországból | Archív felvétel: Agerpres/EPA

A négy hajóból kettő 15 orosszal a fedélzetén kedden elhagyta a dél-koreai kikötőket. Egy harmadik egyelőre Pohangban maradt, a negyedik pedig két emberrel a fedélzetén Thaiföld felé vette az irányt – mondta a képviselő. Az igazságügyi minisztérium egyik tisztségviselője azt mondta: nem tud részleteket ezekről a jachton érkezőkről, de az orosz állampolgárok általában vízum nélkül léphetnek be az országba, amennyiben előzetesen megszerezték az engedélyt a dél-koreai elektronikus határrendészeti rendszeren keresztül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?