banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Inkább lesz francia Boris Johnson édesapja, mint EU-n kívüli

Boris Johnson apja, Stanley Johnson francia útlevelet próbál szerezni a Brexit után – árulta el az Egyesült Királyság több mint négy évtized utáni távozása előestéjén.

A miniszterelnök számára kínos helyzetben Stanley Johnson megerősítette, hogy anyja születési országában állampolgárságért folyamodik – írja a brit sajtó.

A 80 éves úr, az Európai Parlament egykori képviselője elmondta, hogy francia állampolgár akar lenni, mivel szoros családi kapcsolatai vannak Franciaországgal. A kettős állampolgárság megszerzése lehetővé tenné számára a csütörtök este véget ért mozgásszabadság fenntartását. „Mindig is európai leszek, az biztos. Azt nem mondhatjuk a britekre, hogy ne lennének európaiak. Fontos azonban, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk az Európai Unióval” – mondta Stanley Johnson.

Boris Johnson volt a Leave, vagyis a kilépés kampány nyilvános arca a 2016-os népszavazáson, és azt mondja, Nagy-Britannia erősen fellendülhet teljes mértékben szuverén nemzetként, azon az EU-n kívül, amelyet túlzottan bürokratikusnak tart.

A kampánya során elárulta, hogy míg Stanley a bennmaradást támogatta, addig édesanyja, Charlotte a kilépés mellett szavazott. A népszavazás előtt a miniszterelnök apja többször megtámadta fia álláspontját.

A miniszterelnök szerdán, amikor a parlament jóváhagyta az EU-val kötött új kereskedelmi megállapodást kijelentette: „Ezzel még nem ért véget Nagy-Britannia, mint európai ország. Sok szempontból mi vagyunk a legfontosabb európai civilizáció... és továbbra is az leszünk”.

Az Egyesült Királyság csütörtök este hivatalosan elhagyta az EU-t, amellyel 48 éven át tartó, gyakran feszült kapcsolata volt.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?