Az utolsó pillanatban állapodtak meg: Gibraltár a schengeni övezet része marad

Megállapodás nélkül naponta emberek tízezrei kellett volna átessenek határellenőrzésen, munkába menet és munkából jövet.

Megszületetett a megállapodás Spanyolország és Nagy-Britannia között, Gibraltár a schengeni övezet része lesz 2021. január 1-től,  közölte Madridban Arancha González Laya spanyol külügyminiszter. A megállapodás néhány órával az előtt jött létre, hogy december 31-én éjfélkor véget ér a brit EU-tagság megszűnése után életbe lépett átmeneti időszak.

„Megkötöttük a kezdeti megállapodást Nagy-Britanniával, amely alapul fog szolgálni az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a jövőben Gibraltárról megkötendő szerződéshez” - mondta a miniszter.  Laya hozzátette, hogy a megállapodás részeként Gibraltár az uniós megállapodások, így a schengeni egyezmény részese marad. Ha nem lett volna megállapodás, a több tízezer Gibraltárban dolgozó spanyolnak és Spanyolországban dolgozó gibraltárinak naponta kellett volna határellenőrzésen átesni és útlevelet pecsételtetni, mondta a spanyol külügyminiszter.

(Nyitókép: britannica.com)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?