Illegális migráció: Románia határain nem építenek kerítéseket

Romániában nem épülnek határvédelmi kerítések, az Európai Bizottsággal és az európai intézményekkel közös kísérleti projekt a határvédelemmel és az ez irányú együttműködéssel kapcsolatos jó gyakorlatok kialakítására irányul – nyilatkozták brüsszeli politikai források.

A források szerint az a kísérleti projekt, amelyet Románia az Európai Bizottsággal és európai intézményekkel együtt fog megvalósítani, azt a célt szolgálja, hogy Románia megmutassa együttműködési és határvédelmi képességét. „Ez a jó gyakorlatok projektje lesz, amelyet az EU külső határain lévő más országok felé exportálhatunk majd” – tájékoztattak.

Azt is elmondták, Bulgária helyzete ebben a tekintetben különbözik a Romániáétól; ebben az országban már van kerítés a Törökországgal közös határon, mivel a migráció útvonalán van.

A dpa hírügynökség beszámolója szerint az EU-tagországok vezetőinek egynapos, Brüsszeli csúcsértekezletén több intézkedés meghozatalában egyeztek meg a migrációs beáramlás megfékezésére. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcsértekezletet követően, péntek hajnalban kijelentette, az EU meg fogja erősíteni külső határait, és meg fogja akadályozni az illegális migrációt. Az intézkedések között szerepel a Bulgária és Törökország közötti határ infrastruktúrájának megerősítése elektronikus felügyelettel ellátott őrtornyok révén.Illusztráció | Forrás: politiadefrontiera.ro

A tagállamok ugyanakkor a hazatelepítések kölcsönös elismerését tervezik annak érdekében, hogy növelni tudják ezek számát.

A találkozót megelőzően Karl Nehammer osztrák kancellár kétmilliárd eurót kért az EU költségvetéséből, hogy kerítés épülhessen Bulgária és Törökország közös határán. Néhány tagállam támogatta ezt a megoldást, de az elfogadott nyilatkozat szövege nem tartalmaz erre vonatkozó kifejezett utalást. A csúcstalálkozó végén Nehammer mégis elégedettségének adott hangot, kifejtve, elhatározás született arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság az EU külső határain lévő valamennyi országot figyelembe veszi, amikor a külső határvédelemről van szó.

Hozzátette, az EB ígéretet tett, hogy kísérleti projektet indít Romániában és Bulgáriában a határigazgatás hatékonyságának javítására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?