A határrendészet szerint felére csökkent a migrációs nyomás a szerb–román határon

A román határrendészet szerint felére csökkent a migrációs nyomás az év első tíz hónapjában a szerb–román határon a korábbi év hasonló időszakához képest.

A határrendészet az Agerprest tájékoztatta a migrációs helyzetről és a jelenség megfékezésére irányuló erőfeszítésekről. A tájékoztatás szerint a 2022-es év első tíz hónapjában a határrendészek 4400 olyan személyt fogtak el, akik illegálisan próbáltak belépni Romániába, és másik 5400-at, akik illegálisan próbáltak kilépni az országból. Velük együtt 470 embercsempészt is azonosítottak, akik közül 175 ellen büntetőeljárás indult.

„Az előző év hasonló időszakához képest körülbelül ötvenszázalékos csökkenés tapasztalható a szerb–román határon, ami egyfelől a határellenőrzés terén foganatosított intézkedések hatékonyságát igazolja, másfelől pedig azt, hogy a schengeni térségbe vezető legfontosabb migrációs útvonal elkerüli Romániát” – idézte az Agerpres a határrendészet tájékoztatását.Közel tízezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a határ be- és kilépő oldalán | Fotó: politiadefrontiera.ro

A hatóság azt is közölte, hogy a Szerbiával közösen végzett határellenőrzésnek köszönhetően az év első tíz hónapjában több mint 26 ezer személy Romániába való belépését sikerült megelőzni. A legtöbb elfogott illegális bevándorló Indiából, Bangladesből, Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból, Irakból, Törökországból, Nepálból és Egyiptomból származik.

A határrendészet személyzethiányról is beszámolt. Mint közölte: a struktúrájában szereplő állások mintegy 84 százalékát sikerült betölteni, de a belügyminisztérium más egységeivel közösen szervezett akciók is segítették a határvédelmet. A határrendészet kiemelt jelentőségűnek találta a szomszédos országok hatóságaival és az Európai Unió szakosodott hatóságaival, valamint a Frontex ügynökséggel való együttműködést. Elsősorban az embercsempész bűnözői csoportokra vonatkozó információk megosztását emelte ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arra is kitért, hogy az Európai Unió Határ- és Partvédelmi Ügynöksége (Frontex) koordinációjával Románia szerbiai, ukrajnai és moldovai szárazföldi határainál az év eleje óta zajlik a Terra 2022 művelet, amely éppen az illegális migráció megelőzésére, megállítására irányul.

Kapcsolódók

Kimaradt?