Hőség Európában: több százan meghaltak, erdőtüzek pusztítanak

Életbe lépett Nagy-Britannia történetének első vörös riasztása a rendkívüli hőség miatt. A brit hatóságok első ízben hirdettek négyes, azaz legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet. A hatalmas hőség és szárazság miatt Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Horvátországban és Portugáliában erdő- és bozóttüzek pusztítanak. Az elmúlt hetekben több száz halálesetet tulajdonítottak a hőségnek.

Kedden fokozódhat a hőség: jó esély van rá, hogy a 40 vagy akár a 41 Celsius-fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel megdőlhet az Egyesült Királyság melegrekordja, amelyet Cambridge-ben jegyeztek fel 2019. július 25-én, amikor 38,7 fokot mértek. A brit meteorológiai intézet közlése szerint az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100–300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet – még akkor is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

Illusztráció: Adobe Stock

A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat. A vasúti közlekedés üzemeltetői arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, mert a hőség miatt akadozhat az áramellátás, meggörbülhetnek a sínek, ami késésekhez vezethet. Kedden egyes szakaszokon ideiglenesen le is zárják a vonatközlekedést.

A londoni metróhálózat ideiglenes sebességkorlátozásokat léptetett életbe, ami azt jelenti, hogy csökkentik a járatok számát, és az utazás a megszokottnál több időt vesz igénybe.

Az egészségügy leterheltségét előjegyzések törlésével csökkentették. Többfelé zárva maradtak és távoktatásra álltak át az iskolák vagy rövidítették a tanítási napot, illetve medencét és párakaput állítottak fel. A chesteri állatkertet két napra bezárták. Több gyárban korábban kezdődött a munka, hogy kíméljék a dolgozókat a hőségben.

Európa-szerte hőségriasztásokat adtak ki

A hatalmas hőség és szárazság miatt Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Horvátországban és Portugáliában erdő- és bozóttüzek pusztítanak, több országban vörös riasztást rendeltek el.

Spanyolországban az elmúlt hetekben 360 halálesetet tulajdonítottak a hőségnek, miután a 46 fokot is meghaladta a hőmérséklet, Portugáliában pedig 659-en haltak meg az elmúlt héten, amikor a hőmérséklet 47 Celsius-fokra emelkedett.

A francia meteorológiai szolgálat szerint az Atlanti-óceán partvidékén tizenöt megyére rendeltek el vörös hőségriadót, az ország északi és középső részére, összesen 51 megyére pedig narancssárgia riasztást.

Az erdőtüzek miatt ezreket kellett evakuálni Franciaország, Spanyolország és Portugália egyes részein.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?