Holttestekkel kereskedő bűnözői csoportot számoltak fel

Holttestekkel kereskedő bűnözői csoportot számoltak fel a spanyolországi Valencia városában – közölte a spanyol rendőrség hétfőn. Egyetemeknek adták el az elhunytakat tudományos kutatás céljából 1200 euróért.

A spanyol hatóság tájékoztatása szerint egy temetkezési vállalat munkatársai dokumentumokat hamisítottak meg annak érdekében, hogy holttesteket vihessenek el kórházakból és idősotthonokból, és ezeket egyetemeknek adták el tudományos kutatás céljából 1200 euróért, írja az MTI.

Illusztráció | Fotó forrása: PexelsA csoport hozzátartozó nélküli vagy külföldi állampolgárságú elhunytakat keresett azért, hogy az ügyletet később senki se vitathassa – olvasható a rendőrség közleményében. A nyomozás tavaly év elején indult, miután a hatóságok számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy holttestet illegálisan vitt el a temetkezési vállalkozó az egyik egészségügyi intézményből. Az elhunyt férfi szülővárosában kapott volna szociális temetést, így derült ki, hogy a halottasházi regisztrációt és az anyakönyvi nyilvántartónak leadott dokumentumokat is meghamisították.

Egy másik esetben pedig egy idősotthonban elhalálozott férfiról derült ki, hogy alig három nappal a halála előtt ajánlotta fel a testét tudományos célokra, amikor súlyos kognitív károsodás miatt már nem volt szellemi teljesítőképességének teljes birtokában. A rendőrség kiderítette, hogy az elkövetők csaltak a hamvasztásokkal is; a tudományos vizsgálatok befejezését követően az egyik egyetemnek például több mint 5 ezer eurót számláztak ki 11 test elhamvasztásáért, csakhogy a városi krematóriumok jegyzékében ezek nem szerepeltek. Előfordult, hogy több személy földi maradványait egy közös koporsóban hamvasztották el, miközben mindegyiket külön számlázták ki az egyetemnek.

A rendőrség őrizetbe vette a temetkezési vállalat két vezetőjét, akik ellen csalás miatt indult eljárás, a cég két másik munkatársát okirat-hamisítással vádolják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?