Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Szlovéniában

Fotó: nepujsag.netHelyhatósági választásokat tartanak vasárnap Szlovéniában. Reggel hét órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, ahova valamivel több mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.

Szlovéniában a helyhatósági választások középpontjában általában a helyi ügyek dominálnak. Idén sokkal kisebb az érdeklődés az önkormányzati tisztségek iránt, mint 2018-ban volt.

A szlovén választók 212 járás élére választanak polgármestert, valamint listáról tanácstagokat. A polgármesteri tisztségekért 618 jelölt, míg a 3382 képviselői helyért 18 671 jelölt indul.

Amennyiben a polgármesterjelöltek egyike sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, az adott körzetben december 4-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével.

A magyar kisebbség öt, nemzetiségi szempontból vegyesen lakott járásban választhatja meg a nemzeti önkormányzati tanácsok tagjait. Ezek delegálnak majd a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsába (MMÖNKT) képviselőket, akik maguk közül választanak elnököt, azaz a muravidéki magyarok legfőbb politikai képviselőjét. A nemzetiségi tanácsok tagjaira csak a nemzetiségi állampolgárok szavazhatnak.

A szlovén települések túlnyomó többsége vidéki. A 212 önkormányzatból csak 11 minősül városnak, ebből a legkisebbnek 17 ezer lakosa van. Szlovéniában alacsony az urbanizációs ráta, az egyik legalacsonyabb Európában.

A választóhelyiségeket helyi idő szerint este hét órakor zárják. A polgármester-választások eredménye vasárnap késő estére várható, az új helyi képviselők neveit csak hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?