banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Hat perc alatt ötven csapás a Gázai övezetre – Közben folytatódnak a tárgyalások az esetleges tűzszünetről

Hat perc alatt mintegy ötven csapást mért az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezetre éjszaka – jelentette a katonai szóvivő vasárnap, írja az MTI.

Az (IDF) éjszaka a légierő és a tüzérség bevetésével hat perc alatt mintegy ötven Hamász-célpontot támadt meg Hán-Junisztól nyugatra, a Gázai övezet déli részén. Földalatti építmények, katonai épületek, páncéltörő rakéták kilövő állásai, harcosok gyülekezőhelyei voltak a célpontok, hogy kedvezőbb feltételeket alakítsanak ki az izraeli szárazföldi egységek számára. Daniel Hagari, az IDF szóvivője szombat este ígéretet tett a tömegszerencsétlenséggé vált csütörtöki észak-gázai segélyszállítmány ügyének kivizsgálására, és visszautasította, hogy az IDF szándékosan kárt okozott volna a palesztin civileknek.

Eltűntek után kutatnak a rafahi menekülttáborban | Fotó: Agerpres
A szóvivő szerint a hadsereg rendelkezik minden szükséges anyaggal a „mélyreható” vizsgálat elvégzéséhez és az eredmények bemutatásához. A Hamász azzal vádolta meg az izraeli csapatokat, hogy a több ezres, segélyszállítmányokra váró tömegre lőttek, de az IDF szerint sok áldozatot az élelmiszerszállítmány kaotikus megrohanása alatt agyontapostak, a katonák csak néhány, fenyegetően feléjük rohanó emberre lőttek.
„Ez egy általunk végzett humanitárius művelet volt, és alaptalan az állítás, miszerint lecsaptunk volna a konvojra, és szándékosan bántottuk volna az embereket” – mondta Hagari, és bejelentette, hogy észak-gázai üzletemberek segítségével már negyedszer próbáltak élelemet eljuttatni az övezet északi részébe. Izrael a teherautó-konvojok biztonsági kíséretét vállalta, s a gázai – nem Hamászhoz tartozó – helyi erőkre bízta az élelem szétosztását. A Palesztin Hatóság (PH) rámalláhi egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy Rámalláhtól északra, a Dzselazon menekülttábor közelében, izraeli tűzben életét vesztette a 13 éves Muhammad Zeid.

Az amerikaiak szerint Izrael már rábólintott egy hathetes fegyverszünetre, és már csak a Hamászra vár,

Ezt a hírt azonban eddig sem az izraeliek, sem a palesztinok nem erősítették meg, írja az Euronews. A tervezett fegyverszünettel kapcsolatban még nem teljesen világosak az álláspontok. Amerikai tisztviselők szerint Izrael rábólintott egy hathetes tűzszüneti megállapodásra, a döntés már csak a Hamászon múlik, erről azonban egyelőre sem Izrael, sem a Hamász nem nyilatkozott. Közben az Egyesült Államok elkezdte a segélyszállítmányok légi szállítását a Gázai övezetbe. Szombaton három repülőről összesen 38 ezer adag élelmiszert dobtak le a háború sújtotta területre.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold üdvözli a segélyeket, de hangsúlyozza, hogy a légi segélyszállítás a „végső megoldás”, mivel az nagyon drága, és közel sem tudják kielégíteni a gázaiak szükségleteit. Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. Hangsúlyozta: Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken közölte, a légi úton segélyezésre azért van szükség, hogy biztonságosan eljuttathassák a humanitárius segítséget a rászorulóknak. Csütörtökön Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Az Izrael ellen támadást intéző Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó háború során Izrael blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok. Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede egyetlen lépésnyire van az éhínségtől.

Szombat este ezrek vettek részt a jeruzsálemi Párizs téren az elraboltak szabadon bocsátásáért meghirdetett tüntetésen. A demonstrációt négy napos gyalogmenet előzte meg, amely szerdán indult az október 7-én a Hamász tömegmészárlásává lett reimi tisztástól. A rendezvény egyperces néma csenddel kezdődött a meggyilkoltak emlékére, majd a katonákért és a túszokért szóló imával folytatódott. Utána beszédet mondott két, a Gázai övezetbe hurcolt fiatal édesanyja, és több másik túsz hozzátartozója.

A túszokat kiszabadító egyezmény minél gyorsabb nyélbe ütését sürgették.
Avigdor Liberman, a jobboldali Izrael a Hazánk párt elnöke, – aki eddig támogatta a hadikabinetet, noha nem vett részt munkájában, – vasárnap reggel a katonai rádióban választások kiírását sürgette. „Öt hónapig bizalmat adtunk nekik, nem csatlakoztunk hozzájuk, de nem támogattunk bizalmatlansági indítványt. De hogyan tudunk egységesek lenni, ha a vezető trió folyamatosan egymással harcol?” – indokolta döntését Liberman. Szombat este ismét több ezres tüntetést tartottak több helyszínen Izraelben a kormány ellen, új parlamenti választások kiírását követelve. Tel-Avivban, a központi Kaplan utcánál letartóztattak hét tiltakozót. A tüntetők rövid időre leállították a várost átszelő Ajalon autópálya forgalmát.  Cezáreában a tiltakozók megpróbálták megközelíteni Benjámin Netanjahu miniszterelnök villáját, de a rendőrség megállította őket. Utcára vonultak Haifában, Karkurban és Beér-Sevában is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?