banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Háború Izraelben: további több mint 700 román állampolgárt menekítettek ki

A romló biztonsági helyzet miatt további több mint 700 román állampolgárt szállítottak haza Izraelből több magán-légitársaság repülőgépével – közölte  a külügyminisztérium.

A tájékoztatásban megjegyezték, hogy Románia tel-avivi nagykövetségének és a ramallahi képviseleti irodának a munkatársai, valamint a külügyminisztériumi válságstáb gyorsreagálású csapatának tagjai továbbra is a Ben-Gurion repülőtéren vannak, hogy konzuli segítséget nyújtsanak az ott tartózkodó román állampolgároknak.

A minisztérium ismételten felhívta az Izraelbe készülő román állampolgárok figyelmét, hogy halasszák el utazásukat, illetve figyeljék a https://www.mae.ro/travel-alerts/2938 oldalán az országgal kapcsolatos utazási figyelmeztetéseket.
A jelenleg Izrael területén tartózkodó román állampolgárokat arra kérik, hogy lépjenek kapcsolatba Románia tel-avivi nagykövetségével, és küldjék el a telaviv@mae.ro email-címre személyazonosító adataikat és tartózkodási helyük koordinátáit. A tel-avivi román nagykövetséget a +972 54 5643279-es, a haifai főkonzulátus a +972 543 998 038-as számon lehet elérni.

Ismét Izrael ellenőrzi a Gázai övezet határát a katonai rádió szerint

Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát, az elmúlt 24 órában már nem szivárogtak be fegyveresek Izrael területére – közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari hétfő reggel a katonai rádióban.

A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték. Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe.

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzik a Hamász

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival.

Abu Obejda leszögezte: ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael „egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg”.

Fotó: Agerpres/EPA

Mindeközben keddre virradóra 900-ra nőtt a Hamász Izrael ellen szombaton indított támadása izraeli halálos áldozatainak a száma. A Gázai övezet hatóságai azt közölték, 680 halálos áldozatról tudnak az övezetben.

Az éjszaka folyamán az izraeli légirő hevesen bombázta Gázaváros Rimál nevű lakónegyedét, a támadás következtében megsemmisült a palesztin távközlési vállalat épülete is. Találat érte az övezet déli részén lévő Rafah városát is, a helyi kórház egyik orvosa, Talaát Barhum azt közölte, 19-en haltak meg a légicsapásban.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) azt közölte, a támadások 790 lakóépületet romboltak le, további 5330 pedig súlyosan megrongálódott. Három víztisztítótelepet is találat ért, a szolgáltatás kimaradása mintegy 400 ezer embert érint – tette hozzá az OCHA. Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára figyelmeztetett, hogy Gáza izraeli blokádja „rendkívüli katasztrófát” okozhat az övezetben.

„A kollektív büntetés a nemzetközi jog megsértése” – közölte a sajtó munkatársaival, kiemelve, hogy amennyiben a blokád miatt sebesült gyerekek halnak meg az áram nélkül maradt kórházakban, az háborús bűncselekmény.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet „totális blokádját”, leszögezve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt a Gázai övezetben

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt az izraeli blokád alá vett, palesztin lakosságú Gázai övezetben – közölte hétfőn Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője.

Dujarric szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) munkatársairól van szó, akiknek a többsége palesztin, de van köztük mintegy 300 külföldi dolgozó is.

Fotó: Agerpres/EPA

A mindössze 40 kilométer hosszú és 6-12 kilométer széles part menti sáv teljes blokádját Izrael hétfőn jelentette be, két nappal azt követően, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet – amelyet a világ számos országában terrorszervezetként tartanak nyilván – támadást indított Izrael ellen. Dujarric közlése szerint a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel Gázai övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

„Nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni” – hangsúlyozta a szóvivő. „Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?