FRISSÍTVE - Fegyveres támadás történt egy udmurtföldi iskolában

Fegyveres támadás történt az Oroszországi Föderációhoz tartozó Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 88-as számú iskolájában, több gyerek életét vesztette - közölte Alekszandr Brecsalov, a köztársaság vezetője hétfőn Telegram-bejegyzésben.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a támadó hat felnőttet - köztük a biztonsági őrt - és hét gyereket ölt meg, mielőtt magával is végzett. A támadásban emellett 14 gyerek és hét felnőtt is megsebesült.

Petrenko szerint a símaszkot viselő támadó, a 34 éves Artyom Kazancev helyi lakos, az iskola egykori tanulója volt. Fekete trikóján náci jelképek voltak, a hatóságok dolgoznak annak megállapításán, hogy valóban szélsőséges ideológia követője volt-e. Brecsalov közölte, hogy Kazancev elmeorvosi megfigyelés alatt állt.

A támadónál két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus pisztoly és tíz darab, egyenként kilenc lőszert tartalmazó tár volt. A tárakra piros betűkkel a "gyűlölet" szót írták fel orosz nyelven.

Az iskolát, amelynek a honlapja szerint 982 tanulója és 80 tanára volt, kiürítették. A helyszínre kiszálltak a különleges szolgálatok munkatársai és 14 mentőcsoport. A sérülteket kórházba szállították.

A Volga menti szövetségi körzethez tartozó, mintegy egyharmadrészt a finnugor csoporthoz tartozó udmurtok lakta köztársaságban háromnapos gyászt hirdettek ki, a régió vezetőjének keddre tervezett beiktatását elhalasztották. Az ügyben az SZK központi apparátusa indított büntetőeljárást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az elkövető egy neonáci csoport tagja lehetett, és terrorcselekménynek nevezte az incidenst. Közölte: Vlagyimir Putyin elnök mély részvétét fejezte ki mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket, gyermekeiket ebben a tragédiában, és gyógyulást kívánt azoknak, akik megsérültek ebben az embertelen terrorcselekményben. Közölte, hogy a történtek után felülvizsgálják az iskolák biztonságát garantáló intézkedések hatékonyságát. Elmondta, hogy az államfő telefonon beszélt a köztársasági vezetővel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettessel, Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel és Szergej Kravcovval, az oktatási minisztérium vezetőjével, aki Izsevszkbe utazott. A városba repülőgéppel sürgősen orvosokból, pszichológusokból, idegsebészekből és más szakemberekből álló csoport indult. Megígérte, hogy a kormányzat a hozzátartozók szociális problémáival is foglalkozni fog.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szeptember 6-án közölte, hogy a tömeggyilkosság ideológiáját valló Columbine terrormozgalom és a Mániákusok: Gyilkosságkultusz (MKU) radikális ukrajnai csoport 187 orosz állampolgárságú követője ellen nyomozati eljárást indított Oroszország 46 régiójában. A nagyszabású akció célpontjai a Columbine internetes közösségeinek tagjai és adminisztrátorai, valamint az MKU tagjai voltak. Harminc embertől hidegfegyvert, valamint terrorista és szélsőséges propagandaanyagokat tartalmazó kommunikációs eszközöket, ukrán szélsőséges csoportok tagjaival folytatott levelezést, valamint erőszakcselekményekről készült fotó- és videofelvételeket foglaltak le. Arra is találtak útmutatást, hogy miként lehet rögtönzött robbanó- és gyújtószerkezetekkel támadást intézni az orosz kormányzati, oktatási és közlekedési infrastruktúra létesítményei ellen.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára 2020 áprilisában kijelentette, hogy a fiatalok körében "fokozott érdeklődés" mutatkozik a "schoolshooting" (iskolai lövöldözés) és a Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban az FSZB igazgatója is volt, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amelyben két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

A legsúlyosabb ilyen oroszországi támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében egy műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, majd önmagával is végzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?