Ez a karácsony sem múlik el merényletek nélkül

Dél-Amerikától Afrikáig több helyen is fegyveres leszámolások vagy merényletek borították gyászba az idei karácsonyi ünnepet.

Leszámolás a focipályán: tíz gyanúsított, hat fegyver, hat halott

Agyonlőttek hat embert és ötöt megsebesítettek a brazíliai Fortaleza városának egyik focipályáján – közölték Ceará állam közbiztonsági hatóságai szombaton. Sajtójelentések szerint a 15 és 26 év közötti áldozatok éppen a karácsonyt ünnepelték szombatra virradóra, amikor tüzet nyitottak rájuk. Az ügyben tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe, akiknél hat lőfegyvert foglaltak le.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy az áldozatok közül négyen büntetett előéletűek voltak, egyebek mellett bűnszervezeti tagság miatt marasztalták el őket. A brazil sajtó a katonai rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a történtek hátterében rivalizáló bandák viszálya állhat.

Agyonlőtte három társát, majd magával is végzett egy tengerész

Agyonlőtte három társát, egy negyedik embert pedig megsebesített egy kolumbiai tengerész a karib-tengeri San Andrés szigetén működő haditengerészeti támaszponton – közölték a latin-amerikai ország hatóságai szombaton.

Előzetes értesülések szerint a feltételezett elkövető a lövöldözést követően önkezűleg vetett véget életének. Indítékát egyelőre homály fedi. Iván Duque elnök a Twitteren mélységesen fájdalmas incidensnek nevezte az esetet, és gyors vizsgálatot ígért.

Öngyilkos merénylő robbantott egy étteremben, legalább hárman meghaltak

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szombat este egy étteremben a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a támadásnak több halálos áldozata van – közölte a kongói kormányszóvivő. Az Észak-Kivu tartománybeli Beni városban történt merénylet elkövetőjeként egyelőre egy szervezet sem jelentkezett. Szemtanúk szerint legalább hárman meghaltak a támadásban.A kongói robbantás helyszíne | Fotó: Agerpres/Xinhua

A városban júniusban is történt két robbantás: egy katolikus templom közelében, majd egy forgalmas kereszteződésben. Akkor nem sebesült meg senki, csak a merénylő vesztette életét a második detonációban.

A Kongói Demokratikus Köztársaság és a szomszédos Uganda hadserege november végén közös műveletet indított az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű iszlamista milícia visszaszorítására. Az ADF korábban számos robbantásos merényletet hajtott végre a térségben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kongói katolikus egyház összesítése szerint az ADF 2013 óta legalább hatezer civil halálát okozta, és ezzel a legvéreskezűbb fegyveres szervezetté vált az ország keleti részén. Az állami hatóságok május elején rendkívüli állapotot hirdettek ki Ituri és a szomszédos Észak-Kivu tartományokban, hogy véget vessenek az ADF és a lakosságot terrorizáló más fegyveres csoportok tevékenységének.

Kapcsolódók

Kimaradt?