Európában Hszi Csin-ping: a háború miatt az európai-kínai párbeszéd soha nem volt még ennyire fontos

Kína és az Európai Unió közötti stratégiai együttműködés és partnerség fontosságát hangoztatta hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök Párizsban, aki a kínai–francia-európai uniós háromoldalú csúcstalálkozóra érkezett a francia fővárosba.

Francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével az Élysée-palotában tartott megbeszélésen a kínai államfő partnerségre buzdított „a kereskedelem, valamint az emberi jogok terén fennálló nézetkülönbségek ellenére is”.

„Nagyhatalmakként Kínának és az Európai Uniónak meg kell őriznie a partnerséget, folytatnia kell a párbeszédet és az együttműködést, mélyíteni kell a stratégiai kommunikációt, valamint erősíteni a kölcsönös bizalmat” – idézi az MTI.Fotó: Agerpres/EPA Elmondta, Kína a modernizációhoz vezető út fontos partnereként tekint Európára, mely egyúttal kiemelt szerepet kap Peking külpolitikájában is. Reményét fejezte ki továbbá, hogy mind a Kína és Franciaország, valamint mind a Kína és az EU közötti kapcsolatok a lehető legkitűnőbben alakulnak majd.

Von der Leyen Peking és Brüsszel kapcsolatai szempontjából a legnagyobb kihívásnak a piaci hozzáférést és a kereskedelmet nevezte. A német politikus nem sokkal a csúcs előtt leszögezte: az EU nem akar eltávolodni Kínától, hozzátéve: az unió és az ázsiai ország közötti kapcsolat „egyike a legbonyolultabbaknak, ám a legfontosabbaknak is”. Von der Leyen aláhúzta azt is, hogy a béke és a biztonság közös kínai és uniós érdek is, példaként pedig az ukrajnai háborút említette, ahol, mint mondta, mindent meg kell tenni az igazságos és tartós béke érdekében.

A találkozón Emmanuel Macron szintén kitért a kereskedelmi kapcsolatokra, egyenlő feltételeket sürgetve Kína és az EU között. „Kontinensünk jövője nyilvánvalóan attól függ, képesek leszünk-e kiegyensúlyozott viszonyt kialakítani Kínával” – fogalmazott Macron, aki egyúttal meghatározónak nevezte a Pekinggel folytatott együttműködés olyan válságok terén, mint az ukrajnai, valamint a gázai. „Tekintettel a nemzetközi helyzetre, az európai-kínai párbeszéd soha nem volt még ennyire fontos” – emelte ki.

A La Tribune című francia napilap által vasárnap közzétett interjúban Macron azt mondta, a csúcstalálkozón szóba akarja hozni a kínai emberi jogi helyzetet is. Az Élysée-palotában zajló megbeszélést követően Hszi és Macron négyszemközt is egyeztet.

A kínai elnök ezután Szerbiába, majd szerdán Magyarországra utazik tovább.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?