Elfogatóparancsot adtak ki Putyinék Navalnij özvegye ellen

Elfogatóparancsot adott ki egy moszkvai bíróság Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij, februárban elhunyt orosz ellenzéki aktivita özvegye ellen – számolt be a BBC alapján a hvg.hu.

Navalnaját az orosz állami média szerint szélsőségességgel vádolják. Navalnij özvegye nem Oroszországban él, a mostani körözés azt jelenti, hogy ha újra belépne az ország területébe, akkor őrizetbe vennék. A vádaknak egy 2021 júniusában hozott bírósági döntéshez lehet köze, amellyel szélsőségesnek nyilvánítottak három, Navalnijhoz köthető szervezetet.

Julija Navalnaja | Fotó: Facebook/Yulia Navalnaya

Julija Navalnaja már férje temetésén sem tudott részt venni, akkor videóban üzent, amelyben megfogadta, hogy folytatja az Alekszej Navalnij által megkezdett munkát. Navalnij halála idején Oroszország egyik legészakibb és legeldugottabb börtönében töltötte 19 éves fegyházbüntetését, amelyet – a feleségével szembeni mostani vádakhoz hasonlóan – szélsőséges tevékenységek miatt kapott.

„Amikor írtok erről, ne feledkezzetek meg a legfontosabb dologról: Vlagyimir Putyin gyilkos és háborús bűnös” – reagált Navalnaja az X-en az elfogatóparancs hírére. Szerinte Putyin helye egy olyan, kétszer három méteres börtöncellában lenne, mint „amelyben Alekszejt is megölte”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?