banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elfogadhatatlannak nevezte az orosz emberjogi biztos a terrortámadás gyanúsítottjainak megkínzását

Nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe a moszkvai terrortámadás óta, amely az elmúlt két évtized legvéresebb terrorcselekménye volt Oroszországban, és amely több mint 130 ember halálát okozta. A bíróságon megjelent gyanúsítottakon erőszak nyomai látszottak, és a közösségi médiában közzétett képek szerint kínzásnak vetették alá őket, amit még az orosz emberi jogi biztos is elfogadhatatlannak nevezett.

Oroszország kedden előzetes letartóztatásba helyezett egy kirgizisztáni születésű férfit, akit azzal gyanúsítanak, szintén részt vett a moszkvai koncertteremben elkövetett pénteki támadásban, ugyanakkor nyomozókat is küldtek Tádzsikisztánba, hogy kihallgassák a támadás végrehajtásával gyanúsított négy férfi családját.

Videók keringenek a közösségi médiában arról, hogy az egyikük letartóztatottnak levágták a fülét a kihallgatások során |Fotók: AgerpresÍgy eddig nyolc gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba a terrortámadás ügyében. Az Iszlám Állam vállalta magára a terrorcselekményt, és felvételeket is közzétett a támadásról. Az Egyesült Államok és Franciaország hírszerzése szerint valóban a csoport áll a támadás mögött. Oroszország szerint a négy feltételezett támadó beismerő vallomást tett, de néhányukon durva sérülések látszottak, amikor megjelentek a bíróságon, ami arra utal, hogy megkínozták őket.

Oroszország emberi jogi biztosa szerint a gyanúsítottak őrizetbe vételét a törvényeknek megfelelően kell végrehajtani – jelentette a TASZSZ hírügynökség, miután nyilvánosságra kerültek a gyanúsítottak kihallgatását bemutató videofelvételek. Egyiküknek a kihallgatás során levágták a füle egy részét, egy másiknak pedig állítólag elektrosokkot alkalmaztak a nemi szervén. „Teljesen elfogadhatatlan, hogy kínzást alkalmazzanak a fogvatartottakkal és a vádlottakkal szemben” – idézte Tatjana Moszkalkova rendőrfőnököt a TASZSZ a Reuters szerint, írja a Digi24. Az orosz hatóságok közölték, hogy vizsgálatot folytatnak az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?