Egyiptomi hatóságok: ugyanaz a cápa végzett a román és az osztrák turistával

A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

Ugyanaz a cápa sebesített meg halálosan egy-egy román és osztrák turistát július elsején a népszerű el-gurdakai (Hurghada) üdülőtelep, Sahl Hashish partjainál – írja a digi24.ro az egyiptomi nyomozó hatóságok jelentése alapján.

A törvényszéki orvosszakértő a harapásnyomok alapján jutott erre a következtetésre, amit alátámaszt a régió környezetvédelmi ügynökségének jelentése, miszerint egyetlen tigriscápát azonosított az üdülő környékén.

Mindkét áldozat nő. A tragédiák ugyanazon a napon, egymástól alig több mint fél kilométerre történtek: a vizsgálat szerint előbb a romániai turistát támadta meg a ragadozó, nem sokkal később pedig az osztrákot, de utóbbi szerencsétlenség történt a többi turista szeme láttára, így előbb erről értesült a közvélemény. Az első áldozatot később találták meg.

A cápatámadások a kijelölt fürdőhelyen, a bójákon belül történtek, és az áldozatok olyan súlyosan megsérültek, hogy elvéreztek; az osztrák turistát még ki tudták húzni a partra, de ott megállt a szíve.

Az egyiptomi hatóságok szerint a ritka agresszivitás azért történhetett meg, mert most van a cápák szaporodási ideje, és ilyenkor olyan helyet keresnek, ahol biztonságosan lerakhatják tojásaikat (a cápák között vannak tojásrakók és elevenszülők). Közrejátszhatott az is, hogy a Vörös-tengeren folyó túlzott halászat miatt fogytán van a tengeri ragadozók élelme, ezért a part menti vizekben keresnek táplálékot maguknak. A Vörös-tenger meleg és áttetsző vize miatt előszeretettel búvárkodnak és sznorkeleznek (szabadtüdős merülés) itt a turisták, ami tovább növeli a kockázatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hatóságok egyébként azonnal felfüggesztették a hobbihorgászatot a támadás helyszínén, és elrendelték, hogy a tengeri merüléseket csak tanúsítvánnyal rendelkező búvároktatók társaságában végezzék. Javasolták továbbá kereskedelmi halászat felfüggesztését az ívási időszakban, április közepétől július végéig.

A Vörös-tengerben sok cápafaj él, de ehhez képest kevés a támadás: legutóbb 2018-ban egy cseh turista esett áldozatául a ragadozóval történt találkozásnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?