banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Eddig ismeretlen gyíkot fedeztek fel Peruban

Ez már a nyolcadik új, az elmúlt években a dél-amerikai országban azonosított gyíkfaj.

Új gyíkfajt azonosítottak Peruban, mely az Enyalioides feiruzaenevet kapta. Az Enyalioides nem szinte szemkápráztatóan gyorsan bővül új fajokkal: legutóbb 2015-ben fedeztek fel három, addig ismeretlen gyíkot, de a múlt században mindössze hét fajt soroltak ide, most pedig már tizenhatnál tartanak.

A kutatást nehezítette, hogy a Huallaga folyóvölgye a legutóbbi időkig nehezen megközelíthető terepnek számított, a nyolcvanas évektől fogva pedig a helyi drogbárók és terroristák uralták a terepet, így a biológusok és herpetológusok számára nem nagyon termett arrafelé babér.

A helyzetet tovább nehezítette, hogy a kokaültetvények terjeszkedése miatt 2 000 méteres magasság alatt az erdő nagy részét kipusztították. Az elmúlt években az erdőbe visszatérő herpetológusok nyolc új gyíkfajt azonosítottak. A most azonosított új faj javasolt neve a Feiruz-gyík.

Az apró sárkányhoz hasonlító csinos gyíkokat a kutatók éjszaka gyűjtötték be a fákról, DNS-mintát vettek tőlük, lefényképezték és lemérték őket. A terepen töltött időszak után mostanára jutottak el az új faj meghatározásáig, de alighogy felfedezték, a Feiruz-gyík máris veszélyben van: a kutatók jelenleg egyetlen védett populációjáról tudnak a Tingo Maria Nemzeti Park területén.

(Nyitókép: Twitter/German Chavez)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?