EU-csúcs: a koronavírus-járvány és szociális kérdések állnak a pénteken kezdődő találkozó középpontjában

A koronavírus okozta járványhelyzet, illetve a járvány visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban, pénteken kezdődő, kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint az első napra tervezett szociális csúcstalálkozón az uniós tagországok vezetői konferenciát tartanak az európai szociálpolitikai menetrend meghatározásának céljával.

Az uniós szociálpolitikai irányvonalakat a következő évtizedre meghatározó menetend biztosítani kívánja, hogy az EU felkészülten nézzen szembe a jelen és a jövő kihívásaival. A tagállamok vezetői várhatóan megerősítik elkötelezettségüket a szociális jogok európai pillérének végrehajtása és az ezen a téren 2030-ig megvalósítani kívánt célkitűzések mellett. Ezek között szerepel, hogy az EU legalább 78 százalékos foglalkoztatási rátát érjen el, hogy évente a felnőttek legalább 60 százaléka képzésekben vegyen részt, illetve az, hogy a társadalmi kirekesztődés, valamint a szegénység kockázatának kitettek száma legalább 15 millióval, és ezen belül legalább 5 millió gyermekkel csökkenjen.

A csúcstalálkozó szombati napján az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak. Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás, majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel. Megvitatják azt is, hogyan támogathatók azok a fiatalok, akiket hátrányosan érintett a válság, megzavarva munkaerőpiaci részvételüket, valamint oktatási és képzési terveik megvalósítását.

Az állam- és kormányfők a tervek szerint elfogadják az úgynevezett portói nyilatkozatot, amelyben felvázolják az európai digitális és zöld átállásra vonatkozó elképzeléseiket.

A koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben a csúcs résztvevői megbeszélést folytatnak a járványokkal szemben ellenállóbb globális egészségügyi rendszer kiépítésére irányuló együttműködésről. Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a jövőbeli világjárványokra való felkészültségre és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítésére.

Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, majd napirendre kerülnek közös érdeklődésre számot tartó kül- és biztonságpolitikai kérdések is.

(Címlapkép illusztráció. Forrás: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?