ENSZ-szakértők: egy észak-koreai rakéta törmelékeit találták meg Harkivban

Az ukrajnai Harkiv városában január 2-án landolt rakéta törmelékei egy észak-koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származnak – közölték az ENSZ-szankciók betartását ellenőrző megfigyelők hétfőn a Biztonsági Tanács egyik bizottságának benyújtott jelentésükben – írja a Reutersre hivatkozva a News.ro.

A Reutershez is eljutott 32 oldalas jelentésben a szankciók betartását felügyelő ENSZ-szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy „a 2024. január 2-án az ukrajnai Harkivban landolt rakétából előkerült törmelék egy KNDK Hwasong-11 sorozatú rakétából származik”, ami sérti az Észak-Koreával szembeni fegyverembargót. Ballisztikus rakéta- és nukleáris programja miatt az ENSZ-szankciók Észak-Korea ellen 2006 óta vannak érvényben, és ezeket az intézkedéseket az évek során megerősítették.

Fotó forrása: X

A hónap elején három szankciómegfigyelő utazott Ukrajnába, hogy megvizsgálja a roncsokat, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a rakétát Oroszország készítette volna. „Az ukrán hatóságok által szolgáltatott röppályainformációk arra utalnak, hogy a rakétát az Orosz Föderáció területéről indították” – írták a Biztonsági Tanács észak-koreai szankciós bizottságának április 25-én benyújtott jelentésükben. Amennyiben a rakéta az orosz erők ellenőrzése alatt állt, egy ilyen helyszín arra utal, hogy azt az Orosz Föderáció állampolgárai szerezték be, írták, hozzátéve, hogy ez az Észak-Koreával szemben 2006-ban bevezetett fegyverembargó megsértését jelentené.

Oroszország és Észak-Korea ENSZ-képviselete nem reagált azonnal a szankciómegfigyelők jelentését kommentáló megkeresésre – írja a Reuters. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának februári ülésén az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy legalább kilenc alkalommal indított ballisztikus rakétákat Ukrajna ellen Észak-Korea által szállított rakétákkal. ENSZ-megfigyelők szerint a Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétákat Phenjan először 2019-ben tesztelte nyilvánosan.

A múlt hónapban Oroszország vétójogát gyakorolta az ENSZ-szankciókat felügyelő szakértők mandátumának éves megújítása ellen. Ők 15 éve figyelik az Észak-Koreával szemben a nukleáris és ballisztikusrakéta-programja miatt elrendelt ENSZ-szankciók végrehajtását. A jelenlegi testület mandátuma kedden jár le. Napokkal a január 2-i támadás után a harkivi ügyészség megmutatta a sajtónak a rakéta roncsait, mondván, hogy az különbözik az orosz modellektől, és „lehet, hogy Észak-Korea által szállított rakéta”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?