Csíkszeredában sorok alakultak ki a konzulátus előtt, de a szavazás folyamatos

Több mint 2 ezer átjelentkező szavazót várnak Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára. Kisebb várakozási idővel mindenkinek számítani kell. Délután 2 óráig a jogosultak fele élt szavazati jogával.

Folyamatosan érkeznek vasárnap Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára azok a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező választók, akik a külhoni névjegyzékbe átjelentkezve kívánnak élni szavazati jogukkal.

Kisebb sorbanállásra egész nap számítani lehet, ottjártunkkor mintegy egyórás várakozási idővel kellett megbirkózniuk a várakozóknak. Kisebb fennakadást csupán az okozott, hogy semmilyen kiírással nem tájékoztatták a szavazásra várókat arról, hol kell várakozzanak. A konzulátus épülete előtt ugyanis két sorba rendezik a választókat, az egyikben a Pest megyei állandó lakcímmel rendelkezők állnak, a másikban mindenki más. A budapesti állandó lakosok sorbanállás nélkül külön helyiségben szavazhattak, ők kevesebben voltak.A szerző felvételei

Ugyanakkor szintén külön helyiségben várják a levélszavazataikat személyesen leadókat is. Számukra a Magyar Ügyek Házában egészen a szavazatok leadási határidejének végéig, 19 óráig segítenek összeállítani a szavazó-borítékok tartalmát, és kitölteni az azonosítólapot.

A sorbanállók többsége türelmesen várta ki sorát, kisebb izgalmat okozott egy tolókocsis választó érkezése, de hamar előkerült a mobil rámpa, amellyel megoldották az épületbe való bejutást a konzulátus munkatársai.

A szavazóhelyiségekben folyamatosan haladt a szavazás, rövid azonosítást követően vonulhattak a fülkékbe a választók, miután a lakcímüknek megfelelően átvették a szavazólapokat és a hozzájuk tartozó borítékot.

„A csíkszeredai külképviseleti névjegyzékbe 2153 fő szerepel. Ennyien jelentkeztek Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező választópolgárok, hogy itt szeretnének nálunk szavazni. Ezidáig (14 óra, szerk.megj.) több mint 1100-an jelentek meg” – mondta el a Maszol érdeklődésére Farkas Balázs, első beosztott konzul. Hozzátette: a választópolgároknak egészen este 7 óráig van lehetőségük megjelenni szavazni. „Ez idő alatt öt asztalnál várjuk őket és biztosítjuk a lehetőséget, hogy nyugodt körülmények között leadhassák szavazataikat” – emelte ki Farkas Balázs.  

A levélszavazatokat ugyanebben az időben szintén bevihetik a konzulátusra a választópolgárok, illetve azok a levélszavazók, akik még nem vették át a levélcsomagjukat, szintén bemehetnek átvenni azt. Rendkívüli eseményről, vagy problémáról nem tudott beszámolni a konzul, rendben zajlottak a szavazás csíkszeredai eseményei.

Állampolgári kötelesség a részvétel

A Maszol által megszólított várakozók kivétel nélkül hasznosnak, egyben állampolgári kötelességnek érzik a magyarországi választásokon való részételt. A legtöbben olyan erdélyiek, akik hosszabb időt töltöttek el Magyarországon és rendelkeznek ottani állandó tartózkodási hellyel. Ugyanakkor jó páran érkeztek olyanok is, akik különböző okokból magyarországi otthonuktól távol adták le szavazatukat.

A legtöbben azt fogalmazták meg, hogy figyelemmel követik a magyarországi történéseket és fontosnak tartják kifejezni véleményüket az anyaországi választásokon, mivel erre a kettős állampolgárság lehetőséget biztosít.  Egy magyarországi fiatalember arról számolt be, hogy bár évek óta Erdélyben él, fontosnak tartja kifejezni véleményét önmaga, családja és az otthon maradott rokonsága, ismerősei miatt is.

Azok a választópolgárok, akik Magyarország valamelyik külképviseletén kívánnak voksolni, március 25-éig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, ezt világszerte összesen 58 ezren tették meg. Miután kiderült, melyik külképviseleten hány választópolgár kíván szavazni, a Nemzeti Választási Iroda kiszállította a szavazólapokat, a névjegyzéket pedig a külképviseleti választási iroda tagja vitte ki a külképviseletre. A szavazás napján a külképviseleti választási iroda helyi idő szerint 6 órakor nyitott ki és 19 óráig fogadják a választókat. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe, ezt 456 ezren tették meg. Az Nemzeti Választási Irodához (NVI) vasárnap reggelig 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, ebből 34 ezret közvetlenül az NVI-hez juttattak el, 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?