Csaknem kétszázra emelkedett Indonéziában a szennyezett szirupos gyógyszer áldozatainak száma

Százkilencvenötre emelkedett Indonéziában a halálesetek száma, melyeket a szennyezett szirupos gyógyszer okozhatott – írta hétfőn a medicalexpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál az indonéz hatóságokra hivatkozva.

A délkelet-ázsiai országban augusztus óta megugrott a gyermekek körében a vesekárosodásos esetek száma, amelyet mérgezést okozó összetevőket tartalmazó szirupokhoz kötnek. Az egészségügyi tárca szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy eddig több mint 320 ilyen pácienst regisztráltak, akik közül 27-en még kórházban vannak. A betegek többsége ötévesnél fiatalabb. Az október végén közzétett legutóbbi adatok még 133 halálesetről szóltak.

A történtek nyomán Indonézia ideiglenesen betiltotta az összes szirupalapú gyógyszer értékesítését, és megvizsgálta a gyermekek lázának csillapítására használt termékeket. A tárca szerint a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a készítmények rendkívül nagy arányban tartalmaznak mérgező dietilén-glikolt és etilénglikolt, amelyeket ipari célokra, többek között fagyállók előállítására használnak.Illusztráció | Fotó: Pixabay

Az egészségügyi minisztérium szerint időközben sikerült 246 fiolányi, kifejezetten ilyen típusú vesekárosodás elleni gyógyszert beszerezni, az egyébként nagy eredményességgel használt szer többségét Szingapúr és Ausztrália adományozta.

Az indonéziai élelmiszer- és gyógyszerügynökség öt szirupban talált veszélyes mértékben mérgező anyagot. A termékeket kivonták a forgalomból és megsemmisítették. A rendőrség három helyi gyógyszeripari vállalat ellen indított eljárást, s kettőnek felfüggesztették a szirupgyártási engedélyét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A nyugat-afrikai Gambiában, ahol 70 hasonló haláleset történt, szintén vizsgálatot indítottak a paracetamol-szirupokkal összefüggésbe hozható gyermekkori halálesetekkel kapcsolatban. A szirupokat az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals Ltd. gyártotta. Az indiai hatóságok ugyancsak vizsgálatot indítottak. Az indonéziai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (BPOM) ugyanakkor közölte, hogy a Maiden Pharmaceuticals termékei helyben nem kaphatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?