Ciucă: elegendő gáz áll rendelkezésünkre, nem fogunk szenvedni télen a gázhiány miatt

Nicolae Ciucă miniszterelnök kijelentette a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor hivatalos, szófiai felavatásán, hogy Romániának elegendő gáztartaléka van, és az ország lakossága nem fog gázhiánytól szenvedni a tél folyamán.

Ciucă szerint a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor üzembe helyezése régóta várt lépés a gázszállító hálózatok diverzifikálása szempontjából, megteremti a kapcsolódás lehetőségét a déli gázfolyosó és a Bulgária, Magyarország és Ausztria által létrehozott BRUA gázvezeték között. „Ezzel a interkonnektorral felértékelődik a BRUA-projekt, ugyanakkor segít nekünk abban, hogy támogassuk a Moldovai Köztársaságot és Ukrajnát az ezen a folyosón keresztül szállítható gázmennyiséggel” – mondta a kormányfő.

Nicolae Ciucă beszámolt arról, hogy szófiai útján találkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, akivel az interkonnektor üzembe helyezésével kapcsolatos kérdésekről tárgyalt. „Ebben a pillanatban biztosítékot tudok adni arra, hogy elegendő gáz áll rendelkezésünkre, és országunk nem fog szenvedni 2022–2023 telén a gázhiány miatt” – mondta Ciucă. A kormányfő Rumen Radev bolgár elnökkel is találkozott, akivel a gázszállítási kapacitás növeléséről tárgyalt. Mint elmondta, közösen arra a következtetésre jutottak, hogy szükség van az országos gázszállító társaságok jobb együttműködésére, az európai források közös felhasználására, mert a gázszállítási kapacitás növelése nemcsak Románia, hanem a régió összes országának javát szolgálja.

Nicolae Ciucă kifejtette, hogy az ellátási láncban, különösen a gázellátásban „Oroszország által mesterségesen létrehozott” hiányosságok nemcsak Európára, hanem a globális energiapiacokra is hatással vannak. „A regionális és az európai energiabiztonság növelése érdekében tett lépéseknek még nagyobb jelentőségük van ma, amikor a megbízható, megfizethető és biztonságos energiaellátás kulcsfontosságú a gazdaságélénkítési céljaink eléréséhez” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor üzembe helyezése jelentősen hozzájárul a földgázellátás diverzifikálásához. Ugyanakkor realista szemléletmódra intett, rámutatva, hogy fel kell gyorsítani a források és az ellátási útvonalak diverzifikálását, mert Európának gyorsabb ütemben kell csökkentenie az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.Nicolae Ciucă felszólalása Szófiában | Fotó: gov.ro

„Az Európa-szerte tapasztalható energiaválság még inkább összekötött bennünket abban, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem elveinek tiszteletben tartása mellett megoldásokat találjunk az energiaszükségletek biztosítására mind az idei télre, mind a jövőre nézve. A regionális együttműködés és a közösen kidolgozott megoldások jelentik a siker kulcsát, mivel az egyéni akciók válság idején nem vezetnek megfelelő eredményre” – hangsúlyozta Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a gázfolyosó befejezése része ezeknek a megoldásoknak, mivel a déli folyosó és a BRUA gázvezeték összekapcsolásával megkönnyíti a gáz Közép- és Kelet-Európába és a Nyugat-Balkánra irányuló tranzitját. Nicolae Ciucă gratulált mindazoknak, akik az évek során politikai akarattal, erőforrásokkal és technológiával támogatták a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor megvalósulását. „Románia készen áll arra, hogy megbízható partnerként vállaljon szerepet Európa energiabiztonságának megteremtésében” – jelentette ki a miniszterelnök.

A Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor felavatásán részt vett Galab Donev, a Bolgár Köztársaság ügyvivő miniszterelnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Ilham Aliyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke, Kyriakos Mitsotakis, a Görög Köztársaság miniszterelnöke, Aleksandar Vucic, a Szerb Köztársaság elnöke, Stevo Pendarovski, az Észak-Macedón Köztársaság elnöke, Rumen Radev, Bulgária elnöke is.

Kapcsolódók

Kimaradt?