banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

CDC: a koronavírus delta variánsa ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő

A koronavírus gyorsan terjedő delta variánsa súlyosabb betegségeket okozhat és fertőzőbb, mint a Covid-19 más változatai – áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) belső jelentésében, amelyből pénteken a The Washington Post és a The New York Times amerikai napilapok közöltek részleteket.

A The Washington Post beszámolója szerint a belső dokumentum arra sürgeti az amerikai egészségügyi tisztviselőket: „ismerjék el, hogy a háború megváltozott”.

Illusztráció forrása: pixabay.com

A lap által idézett – még hivatalosan nem publikált – adatok azt mutatják, hogy a COVID-19 ellen beoltott személyek ugyanolyan könnyen továbbadják a delta variánst, mint a még be nem oltott emberek. A Post beszámolója szerint a dokumentumban szó esik az egészségügyi szakemberek aggályairól azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi oltások hatékonyak-e a delta variánssal szemben és szükség van-e egy esetleges emlékeztető oltás beadására.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ igazgatója pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta: „Az embereknek meg kell érteniük, hogy nem farkast kiáltunk. Ez komoly. Ez (a delta variáns) az egyik legfertőzőbb vírus, amit ismerünk”. A CDC kedden adott ki útmutatást arra vonatkozóan, hogy a beoltott embereknek is maszkot kellene viselniük beltéren, a járványügyi szempontból kockázatos régiókban.

A The New York Times, amely a dokumentum másolatát is megszerezte, arról számolt be, hogy a delta variáns fertőzőbb lehet, mint a SARS, az Ebola, a közönséges náthát, az influenzát és a himlőt okozó vírusok, és ugyanolyan fertőző, mint a bárányhimlő. Egy, a lapnak nyilatkozó szövetségi tisztviselő azt mondta: az ügynökség „komolyan aggódik a beérkezett adatok ismeretében, amelyek azt mutatják, hogy a delta variáns olyan komoly fenyegetést jelent, amely azonnali cselekvést igényel”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?