Bomba robbant egy észak-afganisztáni szunnita mecsetben

Pokolgépet robbantottak pénteken az észak-afganisztáni Kunduz városának egyik szunnita mecsetjében – közölte Kari Badri, Kunduz tartomány vezetője.

A ToloNews afgán hírtelevízió a biztonsági erők beszámolóira hivatkozva legalább harminc halott, illetve sebesült áldozatról tud.

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk ugyanakkor legalább 25 halottról és csaknem negyven sebesültről számoltak be. Mint mondták, a robbantás röviddel a pénteki imát követően történt.

Obaidullah Abedi, a tartományi rendőrség szóvivője közölte, hogy a robbantás a Mavlavi Szikandar mecsetben történt.

Helyi sajtóértesülések szerint más afgán városokból is jelentettek robbantásokat. Az újabb merényletek elkövetőjeként egyelőre még egyetlen helyi terrorszervezet sem jelentkezett.

Hírügynökségek felidézték, hogy csütörtökön legalább harmincnégy halálos áldozata és több mint nyolcvan sebesültje volt több pokolgépes támadásnak, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet helyi ága jelentkezett. A robbantásokat Kunduzban és a szintén észak-afganisztáni Mazar-e-Sarífban követték el, síita imaházakban.

Afganisztán biztonsága jelentősen javult azóta, hogy a tálibok harca győzelemmel zárult, és tavaly augusztusban átvették a hatalmat, a nemzetközi haderő pedig húsz év után kivonult az országból. Időről időre azonban így is előfordulnak támadások, amelyeket többségében az Iszlám Állam – Horászán követ el rendszerint síita célpontok ellen. A szunnita szélsőségesek eretneknek tekintik a síitákat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?