Teherautóba rejtett pokolgép robbant Afganisztánban, sok a halott

Robbanószerekkel megrakott teherautó hajtott a dél-afganisztáni Zábul tartományban a nemzetbiztonsági központ épületébe csütörtök hajnalban, legalább húszan meghaltak és több mint kilencvenen megsebesültek – közölték helyi hatósági források.

Az öngyilkos merénylet a tartományi fővárosban, Kalatban történt. A központi kormány ellen fegyveres harcot folytató tálib lázadók szóvivőjük útján bejelentették, ők követték el a robbantást.

A merényletben a központ melletti kórház épülete is súlyosan megrongálódott. Az Ariananews nevű afgán hírportál értesülései szerint a szomszédos Kandahár tartományból is érkeztek mentőautók a helyszínre.

Helyi sajtóforrások szerdán robbantásról és tűzharcról adtak hírt az ország keleti részében található Nangarhar tartományban, ahol egyelőre ismeretlen fegyveresek szintén egy kormányépületre támadtak.

Kedden a tálibok a közép-afganisztáni Csarikar városában Asraf Gáni afgán elnök kampányrendezvényének közelében követtek el öngyilkos merényletet, amelyben huszonnégyen, nagyrészt nők és gyerekek haltak meg.

Az ázsiai országban szeptember 28-án tartanak elnökválasztást, miután korábban már kétszer is elhalasztották, nagyrészt biztonsági megfontolásokból. A tálibok, akik nem ismerik el az afgán kormányt, már többször kijelentették, hogy minden módon igyekeznek akadályozni a központi vezetést, amelyet az Egyesült Államok bábjának tekintenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?