Azonosították a szentpétervári pokolgépes merénylő egyik bűntársát az orosz hatóságok

Bűntársként azonosította az ukrán állampolgárságú Jurij Deniszovot Vladlen Tatarszkij (polgári nevén Makszim Fomin) orosz haditudósító szentpétervári április 2-i meggyilkolásában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), és a Nyomozó Bizottság (SZK) - közölte csütörtökön az FSZB közönségkapcsolati központja.

Fotó: biztonsági kamera mentés Az orosz hatóságok szerint az 1987-es születésű Deniszov egy ukrán diverzáns- és terrorcsoport tagja, aki Moszkvában gyorsfutárszolgálattal, és egy közvetítő segítségével juttatott el a pokolgépes merényletben már megvádolt orosz Darja Trepovának egy robbanószerkezet rejtő gipszmellszobrot, amely a haditudósítót ábrázolta. A tájékoztatás értelmében a gyanúsított az ukrán biztonsági szolgálatok utasítására, 2023 februárjában Kijevből Lettországon keresztül érkezett a fővárosi régióba, ahol megfigyelte Tatarszkij életmódját, és az általa látogatott helyeket. Ennek érdekében vásárolt egy autót és bérelt egy lakást a célszemély lakhelyének közelében. Április 3-án, a terrortámadást követően Deniszov Oroszországból Örményország érintésével Törökországba repült.

Az orosz hatóságok kezdeményezték a gyanúsított elleni nemzetközi körözés kiadását, és kilátásba helyezték a terrortámadásban részt vevő összes szervező és bűntárs bíróság elé állítását. Az FSZB fényképeket tett közzé Deniszovról, és nyilvánosságra hozta az általa Oroszországban használt autó adásvételi szerződését is, amelyet március 2-án kötöttek Moszkvában.

Az FSZB szerint Tatarszkij meggyilkolásának szervezői az ukrán különleges szolgálatok és orosz ellenzéki ügynökök voltak. Egy moszkvai bíróság április 4-én rendelte el Darja Trepova előzetes letartóztatását. A nyomozás megállapította, hogy Trepova április 2-án Ukrajna területén lévő személyek utasítására egy robbanóanyagot rejtő szobrocskát adott át Tatarszkijnak egy Szentpétervár központjában lévő kávézóban. A férfi a pokolgép felrobbanását követően életét vesztette, és több mint harminc civil megsérült.

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság szerint a Tatarszkij likvidálását célzó akciót az ukrán különleges szolgálatok tervelték ki, a végrehajtáshoz pedig az Alekszej Navalnij szabadságvesztésre ítélt ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvánnyal (FBK) együttműködő „ügynököket” vontak be, akiknek Trepova a támogatója volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?