Átvette szombaton Klaus Iohannis a IV. Károly Európai Díjat

A IV. Károly Európai Díjjal tüntette ki Klaus Iohannis államfőt a Szudétanémetek Szövetsége. Az elnök szombaton vette át az elismerést a németországi Hof városában.

A Szudétanémetek Szövetsége 2020-ban ítélte oda a IV. Károly német császárról, cseh királyról elnevezett kitüntetést Klaus Iohannisnak „a közép-európai népek és országok közötti egyetértés és együttműködés terén szerzett érdemei elismeréseként”. A koronavírus-járvány miatt az átadási ceremóniát akkor nem tudták megtartani, így a szudétanémetek napjára, június 4-ére halasztották.Iohannis átvette a díjat | Fotó: presidency.ro

A bajor városban tartott eseményen mondott beszédében a román elnök hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára ez a díj, amelyre a szabadság és a béke Európájának szimbólumaként tekint, „mely értékek manapság olyannyira veszélyeztetettek, és amelyek védelme mindannyiunk feladata”.

Iohannis üdvözölte a szövetség azon döntését, miszerint 2022-ben Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek ítélik oda az elismerést. „Az általa becsülettel és bátran képviselt ukrán nép a szabadságért, a méltóságért, a népeknek a saját útjukról való szuverén döntés jogáért folytatott küzdelem szimbólumává vált” – nyomatékosította.

Beszédében az államfő azt is kiemelte, hogy csak egy erős Európai Unió járulhat hozzá döntően a biztonság, a védelem, az energia és a környezetvédelem terén fennálló problémák megoldásához. „Európa reakciója az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborújára és a véres agresszió által okozott humanitárius válságra azt mutatja, az európaiak egyesítik erőiket, hogy segítsenek, ahol szükség van erre” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?