A német kormány újabb támogatást ígér a legnagyobb földgázimportőrnek

A német szövetségi kormány ellátja a szükséges forrásokkal a támogatásra szoruló energiaszolgáltatókat – jelentette ki Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn, miután újabb állami támogatást kért Németország legnagyobb földgázimportőre, az Uniper.

Robert Habeck egy hamburgi rendezvényen elmondta, hogy a kormány az egész ágazat stabilitása érdekében „mindenképpen biztosítja a likviditást” a segítségre szoruló szolgáltatóknak.

„Ezért nem lesz olyan láncreakció az energiapiacon, mint a Lehman Brothers befektetési bank bukása után” a pénzügyi piacokon – utalt a Zöldek politikusa a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságra.Fotó: Agerpres

A németországi energiaellátásban rendszerszintű fontosságú szerepet betöltő Uniper hétfőn közölte, hogy az eddigi 9 milliárd euró után további 4 milliárd hitelt kér az állami fejlesztési banktól (KfW) rövid távú likviditásának biztosítására.

A cég azért került szorult helyzetbe, mert a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit.

A földgázszállítás június 14. óta akadozik, az „elmaradás 80 százalékot tesz ki”, így az Uniper arra kényszerül, hogy ügyfelei ellátásának érdekében a szállítási szerződésekben rögzítettnél jóval magasabb áron, a piacon vásároljon földgázt – áll a cég közleményében.

Mint írták, a földgáz megavattonkénti ára elérte a 300 euró körüli szintet, ami éves összevetésben több mint hatszoros növekedés. A vállalat a magasabb beszerzési költségek miatt „naponta 100 millió eurót jóval meghaladó készpénzveszteséget halmoz fel” – tették hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?