A herszoni kormányzó menekülésre szólította fel a megye lakóit

Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója arra szólította fel vasárnap a régió orosz megszállás alól felszabadított településeinek lakóit, hogy evakuáljanak, mert nagy a veszélye az orosz erők támadásainak.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson a kormányzó arra mutatott rá, hogy a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partját – ahonnan az orosz csapatokat kivonták – komoly veszély fenyegeti. „Tapasztaltuk már felszabadított települések esetében, hogy ahonnan az orosz erők elmenekülnek, a civil lakosokat kezdik támadni” – jelentette ki.

Janusevics hozzátette, azért is javasolja a civileknek, hogy átmenetileg költözzenek más régióba, mert az orosz erők menekülés közben komoly károkat okoztak az ivóvizet, áramot és fűtést biztosító létfontosságú infrastruktúrában. Hangsúlyozta, hogy a kormányzói hivatal minden segítséget megad a helyi lakosoknak az evakuáláshoz.

Pusztítás a régióban | Fotó: Agerpres/EPA

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében közölte, hogy nyomozók több mint négyszáz, állítólagos orosz háborús bűncselekményt tártak fel, illetve katonák és civilek holttesteit találták meg az orosz csapatoktól visszafoglalt herszoni régió több térségében. „Nyomozók már több mint négyszáz orosz háborús bűncselekményt tártak fel. Civilek és katonák holttesteit találták meg” – mondta. Úgy fogalmazott, hogy 226 településen, több mint százezer lakóra vonatkozóan „stabilizálták a helyzetet és állították vissza a törvényes rendet”.

Zelenszkij beszélt arról is, hogy nem csitulnak az orosz támadások Donyeckben. „A harcok ugyanolyan hevesek, mint az utóbbi napokban a donyecki régióban” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az ukrán erők nem fogják engedni az áttörést vonalaikon.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők növelik jelenlétüket a Zaporizzsja megyei Melitopol város környékén, miközben csökken a létszámuk a herszoni régióban, a Dnyeper bal partján.

A jelentés szerint Melitopolnál erődítmények épülnek, és civileknek tilos megközelíteni a repülőtér területét. Katonai járműoszlopok érkeznek Tokmak település felől a városba – emelte ki a kijevi katonai vezetés.

Herszon megye orosz megszállás alatti településein, Kahovkában, Tavrijszkban és Nova Kahovkában viszont az orosz katonák számának jelentős csökkenése figyelhető meg, csak minimális létszámban maradtak az említett városokban – mutatott rá a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés beszámolója szerint az orosz csapatok amellett, hogy erősítik állásaikat a Dnyeper bal partján, támadó hadműveleteket hajtanak végre Donyeck megyében Bahmut és Avgyijivka, valamint Mikolajiv megyében Novopavlivszke irányában.

Ukrajna-szerte a nap folyamán az oroszok egy rakéta- és hat légicsapást indítottak, továbbá több mint 14 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán légierő vasárnap 16 csapást mért az orosz erőkre. A személyi állomány, a fegyverek és a katonai felszerelések tíz koncentrációs területét, valamint az ellenséges légvédelmi rakétarendszerek hat állását találták el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?