A hamisított, potenciálisan életveszélyes gyógyszerek online terjesztése miatt aggódik az EB

Az Európai Bizottság hétfőn információkérésre vonatkozó megkeresését küldött az AliExpress online kereskedelmi platformnak, felkérve az óriáscéget, hogy adjon tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket hozott a fogyasztók online védelmének érdekében, különös tekintettel az illegális termékek, például hamisított gyógyszerek online terjesztésére – közölte a brüsszeli testület.

Thierry Breton, belső piacért felelős uniós biztos a megkereséssel kapcsolatban azt nyilatkozta: „A digitális szolgáltatásokról szóló törvény nem csak a gyűlöletbeszéd, a dezinformáció és az internetes zaklatás elleni fellépésről szól. Az is a célja, hogy biztosítsa az EU-ban a digitális kereskedelmi platformokon keresztül értékesített illegális vagy nem biztonságos termékek eltávolítását, ami magában foglalja a hamisított és potenciálisan életveszélyes gyógyszereket és gyógyszerkészítményeket."

Illusztráció: Pexels

kínai vállalatnak november 27-ig kell a kért információkat a bizottság rendelkezésére bocsátania. Az AliExpress válaszainak értékelése alapján a testület mérlegelni fogja a következő lépéseket. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a bizottság bírságot szabhat ki a kérelemre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. Amennyiben a vállalat nem válaszol a megkeresésre időben, a testület dönthet úgy, hogy határozatban kéri a tájékoztatást. Ebben az esetben a határidőre történő válaszadás elmulasztása időszakos bírság kiszabását vonhatja maga után – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Az EU a elmúlt hetekben hasonló információkérést küldött az X, a Meta, és a TikTok közösségi platformoknak a dezinformációs tartalmak kezelésével kapcsolatban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?