Kiadnák a WikiLeaks alapítóját Nagy-Britanniának?

Ecuador folyamatosan tárgyal Nagy-Britanniával arról, hogy miként oldják meg Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának helyzetét, aki már hat éve él londoni nagykövetségükön menedékjogi oltalom alatt – mondta Lenín Moreno, a dél-amerikai ország elnöke egy Madridban tartott fórumon pénteken.

Az ecuadori államfőt a héten Nagy-Britanniában tett látogatása kapcsán kérdezték a témáról. „Az egyetlen ember, akivel nem beszéltem soha, az Assange” – jegyezte meg Lenín Moreno, és az előző ecuadori kormánytól „örökölt problémának” nevezte ezt a kérdést.

 Az elnök hangsúlyozta: a kialakult állapotot nem lehet a végtelenségig meghosszabbítani, de garanciákat kérnek arra, hogy Assange „élete nem forog veszélyben”.

Beszélt arról is, hogy ő maga sosem értett egyet a WikiLeaks vezetőjének tevékenységével.

A portál hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. Julian Assange-t azonban nem ezért, hanem szexuális bűncselekmények gyanúja miatt körözték a svéd hatóságok. A férfi mindig is tagadta e bűncselekmények elkövetését, az ügyben Svédországban tavaly végül megszüntették az eljárást.

Assange annak idején azért kérte Ecuador menedékjogi oltalmát, mert attól tartott, hogy ha Nagy-Britannia kiadja Svédországnak, a svéd hatóságok kiadhatják őt az Egyesült Államoknak, ahol a titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.  Nagy-Britanniában letartóztatási parancs van érvényben Assange ellen, aki tavaly Ecuadortól állampolgárságot kapott.

Kapcsolódók

Kimaradt?