Megfosztották a világhálótól a WikiLeaks alapítóját

Megszüntették a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának és vezetőjének, Julian Assange-nak a hozzáférését az internethez, mert megszegett egy megállapodást - jelentette be szerdán az ecuadori kormány.

Assange öt éve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén tartózkodik, ahol menedéket kapott a kiadatása elől. A megállapodás az volt, hogy internetes kommentárjaiban nem tesz olyan megjegyzéseket, amelyek sértik Ecuador kapcsolatait más országokkal.

"Ecuador kormánya felfüggesztette azoknak a rendszereknek a működését, amelyek lehetővé tették Julian Assange-nak a kapcsolattartást a külvilággal a londoni nagykövetségről" - közölte a dél-amerikai ország tájékoztatási minisztériuma egy sajtóközleményben. Az intézkedés keddtől lépett hatályba. Assange írásos megállapodásban vállalta 2017 decemberében a kommentálási lehetőségei korlátozását - emlékeztetett a minisztérium.

Az oroszokat védte

Az ecuadori külügyminisztérium többszöri kérése ellenére Assange hétfőn ismét állást foglalt politikai kérdésekben, amelyek más országokat érintenek, például amikor bírálta a brit kormányt az orosz diplomaták kiutasítása miatt a Szkripal-ügy kipattanása után - indokolta a döntést az ecuadori kormány. Assange azt írta, hogy "noha ésszerű, hogy Theresa May (brit miniszterelnök) az orosz államot tartja az elsőszámú gyanúsítottnak, a bizonyítékok viszonylagosak".

 


 

Az ecuadori kormány szerint Assange ilyetén viselkedése "veszélybe sodorja Ecuador jó kapcsolatait az Egyesült Királysággal, az Európai Unió többi tagjával és más országokkal". A közleményből nem derül ki, hogy végleges-e, vagy ha nem, akkor meddig tart az internet megvonása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?