Megtépázta Putyin népszerűségét egy 80 éve nem bolygatott kérdés

A labdarúgó világbajnokság okozta eufóriát használta volna ki az orosz hatalom kényes reformok elindítására, de így sem járt sikerrel.

Oroszországban több mint nyolcvan éve nem nyúltak hozzá a nyugdíjkorhatár kérdéséhez. Ezt a tabut akarja megtörni Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azonban rögtön megérezte a törekvései hatását.

A kormány a vébé megnyitó napján jelentette be a nyugdíjkorhatár emelését: a nők esetében 55-ről 63-ra, a férfiaknál 60-ról 65-re emelnék ezt a következő 15 évben, fokozatosan. Arra hivatkoznak, hogy az országban egyre kevesebben dolgoznak, miközben növekvőben az átlagéletkor.

A jövedelmekre vonatkozó adóemelést is ekkor jelentették be, ezek a döntések pedig megtépázták Putyin népszerűségét. 2013 óta nem volt ugyanis ilyen alacsony a népszerűsége, ugyanakkor a megkérdezettek 80 százaléka nem ért egyet az intézkedésekkel. Ellenzéki képviselők és független szakszervezetek már tiltakoznak is, interneten több mint kétmillióan csatlakoztak egy tiltakozó petícióhoz, alig néhány nap alatt. Alekszej Navalnij ellenzéki politikus országos tiltakozást tervez.

Putyin megpróbálja kivonni magát mindebből. Sajtótitkára szerint az elnök nem vett részt a nyugdíjreform kidolgozásában. Egyes elemzők szerint Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt fogja hibáztatni mindezért. Putyin pártja sem lelkes: a regionáis képviselők attól tartanak, hogy nem választják őket vissza a reformok miatt. Moszkva azonban megtiltotta, hogy bírálják a reformokat, sőt menesztettek is olyanokat, akik ezt mégis megtették.

Kapcsolódók

Kimaradt?