Három éve tartó polgárháború érhet véget hamarosan

A jemeni síita lázadók az ENSZ igazgatása alá helyeznék a kormányerők és a nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida városát.

Az Irán támogatását élvező jemeni síita lázadók jelezték, hogy hajlandóak lennének az ENSZ igazgatása alá helyezni a kormányerők és a nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida városát - értesült a Reuters, amely szerint ez áttörés lenne a három éve dúló polgárháborúban, amely világ legnagyobb humanitárius katasztrófájához vezetett.

A brit hírügynökség egy amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte pénteken, hogy az Egyesült Államok a javaslat elfogadására próbálja rávenni Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket is. Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja a minap a lázadók kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában és a szaúdi Dzsiddában járt emiatt. A kormányerőket támogató, szaúdiak vezette katonai koalíció tanulmányozza a javaslatot.

Az Egyesült Arab Emírségek által is támogatott koalíció nyolcadik napja ostromolja a 600 ezer lakosú Hodeidát, amelynek kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok legnagyobb része. Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban arra figyelmeztetett: legalább 250 ezer civil veszítené el mindenét, akár az életét is, ha elhúzódna az ostrom.

Az arab koalíció szerint a húszi lázadók Hodeidából intéznek támadásokat hajók ellen, és gyanújuk szerint Irán is ezen a vörös-tengeri kikötővároson keresztül látja el fegyverekkel a lázadókat, bár Teherán ezt a vádat tagadja. A koalíciós erők szerdán átevették az ellenőrzést a város repülőtere felett.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a 22 milliós Jemen lakosságának háromnegyede segítségre szorul, és hétmillió embert fenyeget éhínség.

Kapcsolódók

Kimaradt?