Újabb menekülthajónak tiltotta meg a kikötést az olasz belügyminiszter

Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön egy újabb civil szervezet által működtetett mentőhajónak tiltotta meg a kikötést Olaszországban. A holland zászló alatt hajózó vízijármű fedélzetén 224 menekültet szállít.

Salvini szerint a hajót a Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezet (NGO) tartja fenn, s annak ellenére vette fel a menekülteket Líbia partjainál, hogy az olasz parti őrség utasította: hagyja a mentést az észak-afrikai állam parti őrségére.

Az olasz belügyminiszter, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnököt nevezte példaképének, közölte azt is: kapcsolatba lépett a holland nagykövettel a hajó tevékenységét illetően. Ezután azt mondta, hogy a fedélzeten lévő menekültek "legfeljebb csak képeslapon fogják meglátni Olaszországot".

A Mission Lifeline szerint a mentést nemzetközi vizeken hajtotta végre, s kikötési engedélyt kért a legközelebbi biztonságos kikötőben, de eddig ezt nem adták meg. A segélyszervezet jelenleg északnak hajózik.

Az NGO 2016 óta 675 embert mentett ki a Földközi-tengeren, és eddig a menekülteket mindig más hajóknak adta át, hogy folytathassa a keresést. Ez az első alkalom, hogy kikötési engedélyt kért menekültekkel a fedélzetén. A civilszervezet szerint félő, hogy hasonló helyzet fog kialakulni, mint az Aquarius mentőhajó esetében.

Olaszország június 10-én megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: a menekülteket olasz hajók segítségével átszállították a spanyolországi Valenciába.

Kapcsolódók

Kimaradt?