Franciaország folytatná az egyeztetést a migrációs kérdésekről

Franciaország ragaszkodik a párbeszédhez és együttműködéshez Olaszországgal az Európát sújtó migrációs kérdésben – közölte szerdán a francia külügyi szóvivő, miután bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba.

A diplomáciai konfliktus oka, hogy Párizs élesen bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből.

„Teljesen tisztában vagyunk azzal a súllyal, amely a migrációs nyomás miatt Olaszországra nehezedik és az erőfeszítésekre, amelyeket ez az ország tesz. A francia vezetők egyetlen megszólalása sem kívánta ezt megkérdőjelezni” - olvasta fel a szóvivő az előre megírt nyilatkozatot, nem sokkal azelőtt, hogy az olasz kormány hivatalos bocsánatkérésre szólította fel Emmanuel Macron francia államfőt, amiért cinikusnak és felelőtlennek nevezte a római kormány magatartását.

„Ha nem érkezik hivatalos bocsánatkérés, Giuseppe Conte miniszterelnök jobban tenné, ha nem utazna el Franciaországba" – fogalmazott Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga olasz kormánypárt politikusa. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken indul Párizsba, első európai látogatására, ahol Emmanuel Macron munkaebéden fogadja őt. 

Franciaország olaszországi nagykövetét az államfő által hangoztatott vélemény miatt kérették be a római külügyminisztériumba.„Ragaszkodunk a párbeszédhez és az együttműködéshez, amelyet ezekben a témákban Rómával folytatunk” – olvasható a külügyi közleményben. „Mindkét ország számára lényeges, hogy gyorsan sikerüljön az európai menekültügyi rendszer reformjáról megegyezni, megerősíteni közös akcióinkat a bevándorlók származási és a tranzit országai irányába, és megerősíteni a külső határok védelmét" – tette hozzá a szóvivő, jelezve, hogy éppen ezek a témák szerepelnek a pénteki Conte-Macron megbeszélés napirendjén.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 menekültet szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a menekülteket olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az MSF azonban kifogásolta, hogy a kimerült embereknek így további négy napot kell kibírniuk a tengeren.Emmanuel Macront egyébként hazájában is élesen támadják, mégpedig saját pártjából, amiért az elmúlt napokban nem szólalt meg, és nem ajánlotta fel a mentőhajó befogadását, pedig Korzika szigetének vezetői felajánlották azt. Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő kedden elmondta: Franciaország nem volt tétlen, folyamatosan egyeztetett a máltai, a spanyol és az olasz döntéshozókkal. Emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron a kezdetektől ugyanazt az irányvonalat követi a migrációs kérdésben, amelynek kulcsszavai a határozottság és a humanizmus, s amelyet Franciaországban jobb- és baloldalról egyaránt támadnak.

A címlapfotó forrása: gcaptain.com

Kapcsolódók

Kimaradt?