Közel a nagy találkozó: megérkezett Szingapúrba Kim Dzsong Un

Megérkezett a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe vasárnap - adta hírül a helyi média.

A politikus a kínai légitársaság repülőjén utazott, amely közép-európai idő szerint fél 9 után ért földet a Csangi reptéren. Az észak-koreai vezetőt a St. Regis Hotelbe vitték, ahol küldöttsége megszáll. Donald Trump amerikai elnök érkezését is vasárnapra várják, közép-európai idő szerint fél háromkor száll le gépe Szingapúrban.

A phenjani vezető június 12-én találkozik Trumppal a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját. A két politikus előtte megbeszélést folytat Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel.

Amerikai nagykövetség Phenjanban?

Az Axios amerikai hírportál értesülése szerint Donald Trump amerikai elnök a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását fontolgatja Észak-Koreával. A portál a keddi szingapúri csúcstalálkozó előkészítésében résztvevő két, meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy amennyiben Észak-Korea beleegyezik a teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésbe, Donald Trump Phenjanban megnyitná az Egyesült Államok nagykövetségét is.

A hírportál emlékeztetett rá: az 1880-as években az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatot létesített az akkori Koreai Császársággal, de az 1948 szeptemberében kikiáltott Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal soha nem volt diplomáciai viszonya.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?