Újabb európai országban enyhítenek az abortusztörvényen

Nemsokára enyhít abortusztörvényén Macedónia – jelentette be az ország egészségügyi minisztere.

Az új macedón abortusztörvény, amelynek tervezete többnyire elkészült, a nők választáshoz való jogára fektet hangsúlyt, ígérte Venko Filipce, a kormányzó szociáldemokrata párt egészségügyi minisztere. A tervezetet emberi jogi szervezetekkel és orvosi szakértőkkel közösen állítják össze. Ezt követően dönthet róla a parlament.

Ez azt jelenti, hogy a terhesség 12. hetéig dönthetnek az abortuszról, miután konzultáltak nőgyógyászukkal. A 12-22. hét között azonban már egy, nőgyógyászok és szülészek alkotta bizottság döntésétől függ a sorsuk. A 22. hét utáni periódusban már kardiológiai és idegsebészeti szakemberek is bővítik ezt a bizottságot.

A jelenlegi abortusztörvény sem tiltja teljesen a művi terhességmegszakítást, de szigorúbb annál, amit most terveznek. Még a 2013-ban az országot vezető VMRO-DPMNE konzervatív párt szavazta meg a demonstrációk ellenére.

Jelenleg kötelező írásbeli kérelemre van szükség, amelyet vissza is utasíthatnak, és kötelező egy konzultáción is részt venni annak, aki abortuszt szeretne. Sokak szerint azonban ezek az akadályok bonyolították a folyamatot és traumatizáltak nőket. A korábbi kormány ugyanakkor kampányolt is az abortusz ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?