Vesztettek az abortuszellenesek Írországban

Az ír választók 66,4 százaléka támogatta a terhességmegszakításokra vonatkozó teljes tilalom eltörlését a pénteken megrendezett népszavazáson a hivatalos végeredmény szerint - jelentette be szombat este az ír választási bizottság.

A referendumon feltett kérdés az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlésére vonatkozott. A voksoláson a választásra jogosultak több mint 64 százaléka vett részt, ami az egyik legmagasabb részvételi arány az írországi népszavazások történetében.

Az igenek kétharmados fölénye némi meglepetést okozott, mert a szavazás előtt közzétett közvélemény-kutatások az abortusz liberalizációjának 56-58 százalék körüli támogatottságot jósolták. A végeredmény kihirdetése után ezrek gyülekeztek Dublin belvárosában, hogy az igenek győzelmét ünnepeljék.

A dublini kormány is az igenek mellett kampányolt. A parlament várhatóan még az idén új törvényt fogad el, amely lehetővé teszi majd az abortuszt a terhesség első 12 hetében, utána pedig rendkívüli esetekben. 

Írország ugyanaz marad, csak egy kicsit toleránsabb

Leo Varadkar ír kormányfő a hivatalos eredmény bejelentése után azt mondta, hogy történelmi nap a referendum Írország számára, és az igenek a következő generáció érdekében kerültek többségbe. Hangsúlyozta: az ír nőkkel szembeni több évtizedes rossz bánásmódot nem lehet meg nem történtté tenni, viszont a népszavazással biztosították, hogy ennek ne kelljen tovább ismétlődnie.

Hozzátette: biztosítja mindazokat, akik nemmel szavaztak, hogy Írország továbbra is ugyanaz az ország marad, csak egy kicsit toleránsabb, nyitottabb és tiszteletteljesebb hely lesz. Korábban a kormányfő az utóbbi tíz-húsz évben végbement "csendes forradalom tetőzésének" nevezte az igenek nagy arányú győzelmét a népszavazáson. "Az emberek kinyilvánították, hogy egy modern országnak való modern alkotmányt akarunk, hogy megbízunk a nőkben, és hogy tiszteletben tartjuk, hogy helyes döntéseket hoznak a saját egészségügyi ellátásukat érintő kérdésekben" - mondta a kormányfő Dublinban újságíróknak még a végeredmény közzététele előtt.

A most hatályos törvény a legkeményebb Európában

A 2013 óta érvényes szabályok szerint csupán akkor lehet legálisan végrehajtani abortuszt az országban, ha veszélyben van az anya élete, az illegális beavatkozást pedig akár 14 éves börtönnel is sújthatják. 2013 előtt még szigorúbb volt a szabályozás, az abortusz teljes mértékben tilos volt, de még a most hatályos törvény is a legkeményebb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége nem indok az abortuszra. A tiltás alapja az alkotmány nyolcadik módosítása, amely szerint az állam elismeri a meg nem születettek jogát is az életre, s egyenlőségjelet tesz a terhes anya és a magzat jogai közé.

A BBC beszámolója szerint 2016-ban 25 hivatalosan engedélyezett abortuszt végeztek Írországban, míg ez idő alatt 3265 nő utazott Nagy-Britanniába, hogy ott essen túl a beavatkozáson. További kétezren Írországban esnek át illegális abortuszon, illetve vesznek be a vetélést megindító tablettákat. Az ír törvények egyébként az alkotmány többszöri megváltoztatása után már nem büntetik azokat, akik külföldön estek át abortuszon, sőt az is törvényessé vált, hogy az emberek szabadon szerezzenek inforációkat a külföldi terhességmegszakítások feltételeiről.

Kapcsolódók

Kimaradt?