Utcára vonultak Montenegróban egy meglőtt újságíró miatt

Rálőttek egy montenegrói oknyomozó újságíróra kedd este, a támadás miatt pedig szerdán több százan vonultak utcára azt követelve a hatóságoktól, hogy találják meg a támadót, és biztosítsák a biztonságos munkát az újságírók számára.

Olivera Lakićra, a podgoricai Vijesti című napilap munkatársára kedden késő este lőttek rá eddig ismeretlen elkövetők a háza előtt. Az újságírónő jobb lába sérült meg, kórházba szállították, nincs életveszélyben - közölték a hatóságok.

Az ellenzéki napilap oknyomozó újságírójára nem először támadtak rá, 2012-ben megverték. A támadót később elfogták, és kilenc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám egy új amnesztiatörvény miatt korábban szabadult, és a felbujtó kilétére soha nem derült fény. Olivera Lakić hat évvel ezelőtt és most is a cigarettacsempészettel kapcsolatos cikkeket közölt lapjában.

A hivatalos adatok szerint az utóbbi 15 évben legalább egytucatnyi támadás érte a montenegrói újságírókat - hívták fel a figyelmet szerdán azok a tiltakozók, akik a kormány székháza előtt gyűltek össze. A főként újságírókból, civilekből és ellenzéki politikusokból álló tiltakozó tömeg azt követeli a kormánytól, hogy mihamarabb göngyölítse fel az ügyet, és tegye lehetővé, hogy az újságírók biztonságban dolgozhassanak az Adria-parti országban.

Kapcsolódók

Kimaradt?