Djukanovics lett Montenegró új köztársasági elnöke

Az előzetes eredmények szerint Milo Djukanovics már az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában megszerezte a voksok több mint ötven százalékát, és ezzel megnyerte a voksolást. Pártja, a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) már be is jelentette, hogy Montenegró új köztársasági elnöke ő lett.

Az országos választási bizottság még nem közölt előzetes adatokat, ám két megfigyelőközpont felmérése szerint sem kell második fordulót tartani, Djukanovicsra ugyanis már az első fordulóban a szavazópolgárok 53-54 százaléka szavazott, míg a legfőbb riválisának tartott, párton kívüli Mladen Bojanics a voksok 33 százalékát szerezte meg. A részvételi arány a nem hivatalos adatok szerint 64 százalékos volt.

Bojanics esti sajtótájékoztatóján közölte: nem fog gratulálni Djukanovicsnak. Megköszönte a támogatást, és leszögezte, nem adja fel a harcot, megmutatkozott, hogy szükség van az általa képviselt elvekre, ezért tovább fog küzdeni azért, hogy felszabadítsa Montenegrót "Djukanovics diktatúrája" alól.

27 év, fordulatokkal

Az elnöki tisztségért hét jelölt indult. Filip Vujanovics leköszönő államfő mandátuma május 20-án jár le, Djukanovics ezt követően veheti át tőle az elnöki posztot. A politikus korábban 27 évig vezette már a kis, Adria-parti országot hat mandátumban miniszterelnökként, egyszer pedig köztársasági elnökként.

Ő volt az, aki 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, valamint elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat, amelyek eredményeként Podgorica már a 35 fejezetből 30-at megnyitott Brüsszellel a csatlakozási tárgyalások során, és várhatóan 2025-re az EU teljes jogú tagjává válik. A NATO-nak már tavaly tagjává vált a kis balkáni ország. A többi jelölt az EU-val fenntartott kapcsolat lazítását, és az Oroszországgal való viszony megerősítését ígérte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?