Több száz szíriai menekült térhet vissza a hazájába

Mintegy 500 szíriai menekült indult útnak szerdán buszokkal hazájába a szomszédos Libanonból - közölte a helyi sajtó.

Ez az első alkalom, hogy ilyen hazatelepítést hajtanak végre a libanoni hatóságok.

A libanoni hírügynökség szerint a szíriai férfiak, nők és gyerekek önkéntesen térnek vissza a polgárháború sújtotta Szíria biztonságosnak mondható térségeibe. A menekülteket szállító mintegy 15 busz a libanoni Sebáa településéről indult útnak a szíriai Bejt Dzsinn irányába. A Damaszkusztól délnyugatra fekvő települést a szíriai kormányerők ellenőrzik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közleményében azt írta, hogy nem vesz részt a hazatelepítési akcióban, s ezzel összefüggésben a nehéz szíriai humanitárius, s biztonsági helyzetre hivatkozott.

A szíriai menekültek visszatéréséről Bejrút és Damaszkusz már jó ideje tárgyalásokat folytat. Ali Haidar szíriai megbékélési miniszter januárban jelentette be, hogy országa felkészül a Libanonból visszatérő menekültek fogadására.

Libanon saját közlése szerint közel másfélmillió szíriai menekültet fogadott be, ami nagy tehertételt jelent a közel-keleti államnak. A szíriaiakkal tartott mintegy 31 500 palesztin menekült is a polgárháborús országból.

2017 októberében Michel Aun libanoni államfő bejelentette, hogy országa nem képes többé kezelni a menekültek hatalmas számát, és a nemzetközi közösség segítségét kérte, hogy a szíriaiakat hazatelepíthessék országuk biztonságos térségeibe.

Kapcsolódók

Kimaradt?