Újabb határozati javaslat született az ENSZ-ben Szíria ügyében

Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia újabb határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsának többi 12 tagja elé a szíriai helyzetről, amelynek több aspektusát is együtt kívánják megvitatni - közölték diplomáciai források. Az orosz javaslatot korábban elutasította az ENSZ BT.

A helyi idő szerint még szombaton bemutatott javaslat vitája már hétfőn megkezdődhet, de azt még nem lehet megjósolni, hogy szavazás mikor lehet róla. Párizsnak az a szándéka, hogy jusson idő az „igazi tárgyalásokra” – jelentette a francia hírügynökség.A szöveget a francia diplomácia fogalmazta meg. A szíriai helyzetnek a vegyi fegyverekkel, a humanitárius kérdésekkel és a politikai megoldással kapcsolatos vonatkozásairól esik benne szó. Ami a vegyi fegyvereket illeti, „a leghatározottabban elítéli ezek bevetését”. Javasolja egy „független mechanizmus” létrehozását „a pártatlanság és a szakmaiság elveire alapozva”.

Ami a humanitárius helyzetet illeti, annak javítása érdekében tartós tűzszünetet követel, ennek eléréséhez minden érintett félnek latba kell vetnie a befolyását. Azt is előírja, hogy a segélyeket „minden korlátozás nélkül hozzáférhetővé kell tenni” Szíriában mindenhol.

Politikai téren „azt követeli a szíriai hatóságoktól, hogy jóhiszeműen, építő módon és minden előfeltétel nélkül kapcsolódjanak be a szíriaiak közötti belső tárgyalásokba”. A tárgyköröknek ki kell térniük az ország kormányozhatóságára, az alkotmányra, a választásokra, a terrorizmus elleni fellépésre és a bizalomerősítő intézkedésekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?