Még mindig az Európai Unió a világ legnagyobb segélyezője

Továbbra is az Európai Unió és tagországai a világ legnagyobb segélyezői – közölte kedden az Európai Bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva.

A legfrissebb számok tanúsága szerint az EU és a huszonnyolcak együttesen az összes úgynevezett hivatalos fejlesztési támogatás (ODA) több mint felét, körülbelül 57 százalékát folyósították. Az Európai Unió 2017-ben az egy évvel korábbi rekordértéknél 2,4 százalékkal kevesebb, összesen 75,7 milliárd euró segítséget nyújtott más országoknak, ami a tagállamok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,5 százalékát tette ki.

Az uniós tagállamok 2005-ben azt vállalták, hogy tíz éven belül a GNI 0,7 százalékára emelik az általuk fizetett ODA arányát, ezt azonban mindössze négy ország – Dánia, Luxemburg, Nagy-Britannia és Svédország – teljesítette.

Bruttó nemzeti jövedelméhez viszonyítva öt ország növelte tavaly segélyezési tevékenységét, miközben az arány kilenc államban stagnált, míg 14-ben romlott. Abszolút értéken viszont 12 tagállam összesen 2,4 milliárd euróval emelte az általa nyújtott nemzetközi segélyt, míg 15 másik 3,4 milliárd euróval csökkentette.

„Határozottan aggaszt az EU hivatalos fejlesztési támogatásának csökkenése. A fenntartható fejlődéshez tartós kollektív erőfeszítésekre van szükség. Tudjuk, hogy többet kell tennünk” – mondta Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?