Urbi et orbi áldás: a szíriai „irtóháború” befejezését sürgette a pápa

A Szíriában folyó „irtóháború” befejezését és a humanitárius jog betartását sürgette vasárnap hagyományos húsvéti Urbi et Orbi áldásában Ferenc pápa.

A Szent Péter-bazilika loggiáján mondott üzenetében a katolikus egyházfő egyben „a béke gyümölcseit kérte az egész világ számára, mindenekelőtt a szeretett és megkínzott Szíria számára, amelynek népességét kimerítette a véget nem érő háború”.Szorgalmazta a szentföldi megbékélést, ahol „védtelen emberekre csapnak le”. Pénteken gázai övezeti tüntetők és izraeli katonák összecsapásaiban 16 ember halt meg. A koreai-félszigeti helyzetről szólva a pápa bátorította a folyamatban lévő „párbeszédet”, felszólítva a közvetlen felelősséggel bírókat, hogy „bölcsességgel és jó ítélőkészséggel járjanak el a koreai nép érdekében”.

Az Urbi et Orbi áldás központi témája minden évben a béke, ilyenkor Ferenc pápa felsorolja a világnak azon részeit, ahol az emberek még szenvednek és konfliktusok pusztítanak. Már az elmúlt két napban is ugyanazt az üzenetet ismételte: a mai világ is tele van szenvedéssel, az embereknek fel kell nyitni a szemüket, nem szabad közönnyel fogadni mások szenvedését.

A római Szent Péter téren tartott misén a nagy világnyelveken imádkoztak, többek között oroszul és arabul is. A Szent Péter Bazilika bejárata előtti misét gyönyörű virágkompozíciók díszítették, amelyek Hollandia ajándékai.

Már csütörtök óta kiemelt biztonsági intézkedések kísérik a nagy érdeklődés övezte ünnepet Rómában, biztonsági kapukon keresztül, fémdetektoros ellenőrzés után lehet csak bejutni a Vatikán területére, amely 2015 óta egy hatalmas gyalogos övezet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?