Trump kirúgta a külügyminiszterét, a CIA-vezér az utódja

Donald Trump amerikai elnök leváltotta külügyminiszterét, Rex Tillersont. Helyére Mike Pompeo CIA-főnököt nevezte ki. Már hosszú ideje terjedtek azok a hírek, amelyek szerint Trump és Tillerson sok mindenben nem ért egyet.

Tillerson az utolsó a Trump környezetéből önként, vagy elnöki döntésel távozók közül. A külügyminiszter leváltása előtt néhány nappal Gary Cohn, Trump gazdsági főtanácsadója jelentette be távozását.

Tillerson korábban az ExxonMobil olajipari vállalat vezetője volt, és egy évvel ezelőtt vette át a külügyi tárca vezetését. Washingtoni források szerint Tillerosn nem értett egyet az elnök Irán- és Korea-politikájával sem, s tavaly októberben sajtótájékoztatót hívott össze, hogy cáfolja a lemondásáról szóló híreket.

 


Míg Trump egy alkalommal azt írta a Twitteren, hogy a "texasi olajos ember" csak zavarja az elnök Korea-politikáját, Tillerson azt állította főnökéről, hogy az meglepően keveset ért a külpolitika alapjaiból.Trumpot állítólag az is idegesítette, hogy Tillerson - ha nem tetszett neki valami - akkor felhúzta a szemöldökét.

Az eddigi a CIA élén álló Pompeo helyét Gina Haspel veszi át. Ő lesz az első női vezető az amerikai kémszervezet élén.

Kapcsolódók

Kimaradt?