Trump-Dzsongun csúcstalálkozó: megszólalt Dél-Korea

Mun Dzse In dél-koreai elnök üdvözölte és történelmi jelentőségűnek nevezte pénteken Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető bejelentett találkozóját.

"A májusi találkozó mérföldkő lesz a koreai-félszigeti béke szempontjából. Ha Trump és Kim elnökök találkoznak egy Korea-közi csúcstalálkozó után, akkor már valóban egyenesbe jut a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele" - idézte a dél-koreai elnököt szóvivője.

Mun Dzse In dicsérte Trumpot és Kim Dzsongunt "bátorságukért és bölcsességükért". "Különösen Trump elnök kormányát - amely készségesen elfogadta Kim Dzsong Un elnök meghívását - fogja dicsérni nem csak Dél- és Észak-Korea népe, hanem szerte a világon minden békeszerető nép" - vélekedett. A szöuli kormány nagyra értékeli "ezt a csodaszámba menő történelmi esélyt". "Elvhűek és gondosak leszünk ebben a folyamatban, de nem leszünk lassúak" - tette hozzá Mun Dzse In.

A dél-koreai elnök kifejezte köszönetét a világ más vezetőinek is az ügyben tanúsított segítőkészségükért.

Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban jelentette be csütörtök este, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor - fogalmazott Csung - az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?