Újabb brexit-népszavazást iratna ki Nigel Farage

Nigel Farage szerint lehetséges, hogy újabb népszavazást kellene tartani Nagy-Britannia EU-tagságáról a brexit-ellenes hangok "elhallgattatására".

Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője a Channel 5 brit kereskedelmi televízió csütörtöki politikai magazinműsorában kijelentette: egyértelművé vált számára, hogy "a Blair- és Clegg-félék soha nem adják fel, végig fogják nyavalyogni, nyivákolni, morgolódni" az egész brexit-folyamatot.

Farage, aki jelenleg európai parlamenti képviselő, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnökre és Sir Nick Cleggre, a Liberális Demokraták volt vezetőjére utalt, akik rendszeresen és határozottan szót emelnek a brexit ellen, újabb népszavazást szorgalmazva.

Farage a csütörtöki tévéműsorban kijelentette: ő is kezd arra jutni, hogy szükség lenne az újabb népszavazásra, mert szerinte azon az előzőnél sokkal nagyobb arányú brexit-győzelem születne, "nemzedéknyi időre elhallgattatva" a kilépést ellenző hangokat és "a teljes jelentéktelenségbe süllyesztve Tony Blairt".

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe. Azóta a bennmaradást pártoló oldalon is többen felvetették az újabb népszavazás szükségességét, de éppen ellenkező megfontolásból, mint csütörtökön Nigel Farage.

Tony Blair, a legismertebb és legbefolyásosabb brexit-ellenes brit közéleti személyiség legutóbb a múlt héten adott hangot annak a véleményének, hogy jogot kellene adni a brit választóknak az EU-tagság megszűnéséről hozott népszavazási döntés "újragondolására", mivel a referendum idején még senki nem tudta, hogy mivel jár a kilépés az Európai Unióból.

Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: ha a választók véleménye a brexitről nem változik, akkor természetesen ki kell lépni az EU-ból. Hozzátette ugyanakkor: a józan ész azt diktálná, hogy ha az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszeréről bebizonyosodik, hogy nem kínál a jelenleginél ígéretesebb jövőt a britek számára, akkor legyen lehetőség a brexit-döntés átgondolására.

A legutóbbi felmérések alapján Blair e véleményének széles körű a választói támogatottsága. Az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a Survation minap ismertetett vizsgálata szerint a britek 50 százaléka szeretné, ha népszavazás döntene a brexit feltételrendszerét rögzítő majdani végleges megállapodásról. Az újabb referendumot a válaszadók 34 százaléka ellenezte.

A konzervatív párti brit kormány mereven elveti bármiféle újabb népszavazás gondolatát a brit EU-tagságról. Theresa May szóvivője Farage szavaira reagálva is kerek perec kijelentette, hogy nem lesz második népszavazás.

Fotó: independent.co.uk

Kapcsolódók

Kimaradt?